Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Noutati fiscale: modificari ale formularelor privind TVA si numarul facturilor

ANAF a publicat noi versiuni ale urmatoarele formulare fiscale, impreuna cu instructiunile de completare aferente:

  • Formularul 097 privind notificarea aplicarii/incetarii aplicarii sistemului TVA la incasare;
  • Declaratia 394 privind livrarile, prestarile si achizitiile de pe teritoriul national.

Declaratia pentru iesirea din sistemul de TVA la incasare

A fost publicat Ordin ANAF nr. 3884/2013 prin care s-a aprobat modelul si continutul formularului 097 privind notificarea aplicarii/incetarii aplicarii sistemului TVA la incasare, impreuna cu instructiunile de completare aferente.

Formularul 097 se depune la organul fiscal in urmatoarele cazuri:

a) pentru intrarea in sistem, prin optiune, pana la data de 25 ianuarie, pentru persoanele impozabile care in anul precedent nu au aplicat TVA la incasare si au realizat o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 RON;

b) pentru intrarea in sistem, prin optiune, incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, pentru persoanele care se inregistreaza in scopuri de TVA in timpul anului;

c) pentru iesirea din sistem, prin depasirea plafonului cifrei de afaceri de 2.250.000 RON, pana la data de 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale in care s-a depasit plafonul;

d) pentru iesirea din sistem, prin optiune, intre data de 1 si 25 a oricarei luni, pentru persoanele impozabile care doresc sa renunte la aplicarea sistemului, desi nu au depasit plafonul cifrei de afaceri; optiunea de renuntare nu poate fi exercitata in primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului; prin exceptie, persoanele care aplica TVA la incasare la 1 ianuarie 2014 pot iesi din sistem prin optiune inclusiv in anul 2014.

Formularul 097 poate fi descarcate de pe site-ul ANAF.

Numarul facturilor trebuie inclus in formularul 394

Va reamintim ca, la finele anului trecut, a fost publicat Ordinul ANAF nr. 3806/2013 prin care s-a modificat formularul 394 privind livrarile, prestarile si achizitiile de pe teritoriul national.

Prin noul formular se introduc noi campuri pentru raportarea numarului total al facturilor emise sau primite pentru care exista obligatia de declarare, pentru fiecare din urmatoarele sectiuni:

  • Livrari de bunuri/prestari de servicii;
  • Achizitii de bunuri / servicii efectuate;
  • Livrari de bunuri / prestari de servicii efectuate pentru care se aplica taxarea inversa;
  • Achizitii de bunuri si servicii efectuate pentru care se aplica taxarea inversa.

Noul formular poate fi descarcat de pe site-ul ANAF.

Autori:

Pieter Wessel – Partener (Deloitte)

+40 21 207 52 42; pwessel@deloittece.com

Alexandru Aparaschivei  – Manager (Deloitte)

+40 21 207 54 20; aaparaschivei@deloittece.com

 

Acest Alert este furnizat cu titlu orientativ si nu trebuie considerat drept serviciu de consultanta. Este bine sa solicitati consultanta fiscala/juridica de specialitate inainte de a intreprinde actiuni bazate pe cuprinsul acestui document.

 Aceasta publicatie contine doar informatii generale si Deloitte Touche Tohmatsu Limited si firmele membre sau afiliate (numite impreuna Deloitte Network) nu ofera consultanta profesionala sau alte servicii in domeniul contabil, fiscal, juridic, al investitiilor prin intermediul acestei publicatii. Aceasta publicatie nu inlocuieste consultanta sau serviciile profesionale si nici nu ar trebui sa fie utilizata ca baza pentru orice decizie sau actiune care v-ar putea afecta finantele sau afacerea. Inainte de a lua orice decizie sau de a actiona intr-un mod care v-ar putea afecta finantele sau afacerea, trebuie sa discutati cu un consultant profesionist. Nicio entitate a Deloitte Network nu va fi raspunzatoare pentru pierderile de orice natura suferite de catre persoanele care se bazeaza pe aceasta publicatie.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 200 000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

 © 2013 Deloitte Romania

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau