Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Noua procedura internationala de clasificare a universitatilor

O noua clasificare a universitatilor, realizata cu finantare de la Uniunea Europeana, a fost lansata public in data de 30 ianuarie 2013, la Dublin, sub presedintia irlandeza a UE.

Noua clasificare „multidimensionala” aduce o schimbare fata de abordarile traditionale privind clasificarea performantei universitatilor, majoritatea acestora concentrandu-se in mod disproportionat pe excelenta in cercetare. In schimb, noua clasificare va evalua universitatile in functie de o gama mai larga de factori, vizand cinci domenii diferite:

(i)         reputatia pentru cercetare,

(ii)        calitatea predarii si invatarii,

(iii)       orientarea internationala,

(iv)      succesul transferului de cunostinte (de exemplu, parteneriate cu intreprinderile si intreprinderile nou-infiintate) si

(v)        contributia la dezvoltarea regionala.

Potrivit Comisiei Europene, se asteapta ca aproximativ 500 de universitati din Europa si din intreaga lume sa participe la noua clasificare, iar primele rezultate vor fi publicate la inceputul anului 2014.

Clasamentul va fi elaborat de un consortiu independent, condus de Centrul pentru Invatamantul Superior (CHE) din Germania si de Centrul pentru Studii Politice de Invatamant Superior (CHEPS) din Tarile de Jos. Printre parteneri se numara Centrul pentru Studii Stiintifice si Tehnologice de la Universitatea Leiden (CWTS), specialistii in informatie de la Elsevier, Fundatia Bertelsmann si firma de software Folge 3. Consortiul va colabora, de asemenea, cu parteneri nationali si cu organizatii ale partilor interesate reprezentand studentii, universitatile si intreprinderile pentru a asigura exhaustivitatea si acuratetea.

Noua clasificare va fi impartiala, bazata pe date si criterii masurabile. Datorita abordarii sale multidimensionale, ea este adecvata pentru orice universitate sau colegiu care doreste sa primeasca informatii cu privire la performanta sa. Utilizatorii individuali vor putea, de asemenea, sa obtina o clasificare „personalizata”, care sa reflecte nevoile lor; aceasta le va permite sa obtina informatii privind institutiile sau disciplinele care ii intereseaza cel mai mult si sa pondereze criteriile in functie de preferintele proprii.

U-Multirank este rezultatul unei initiative care isi are originea intr-o conferinta organizata sub presedintia franceza din 2008 a Uniunii Europene, care a solicitat o noua clasificare a universitatilor bazata pe o metodologie care sa reflecte o varietate de dimensiuni ale excelentei intr-un context international.

Ulterior, Comisia Europeana a comandat un studiu de fezabilitate, finalizat in 2011, care a fost efectuat de catre un consortiu de organizatii din cadrul invatamantului superior si al cercetarii cunoscut sub numele de CHERPA. Studiul, bazat pe colaborarea cu 150 de institutii de invatamant superior din Europa si din intreaga lume, a confirmat faptul ca atat conceptul unei clasificari multidimensionale, cat si punerea sa in practica sunt realiste. Pentru colectarea datelor necesare au fost elaborate sondaje on-line. Consortiul va folosi, de asemenea, clasificarile nationale existente, pentru a nu pune aceleasi intrebari universitatilor de mai multe ori.

U-Multirank va primi o finantare din partea UE de 2 milioane EUR in cadrul Programului de invatare pe tot parcursul vietii in perioada 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii cu doi ani a finantarii initiale in 2015-2016. Obiectivul este ca o organizatie independenta sa realizeze ulterior clasificarea.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau