Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal au fost modificate. Vezi cele mai importante schimbari

Ministerul Finantelor a publicat la sfarsitul saptmananii trecute, in Monitorul oficial nr 136/ 14 martie 2013, modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal. Intr-un numar de aproximativ 37 de pagini, prin actul normativ se modifica punctual sau exhaustiv, procedurile de aplicare pentru majoritatea impozitelor reglementate de Codul fiscal.

Cele mai importante modificari sunt urmatoarele:

1. In cadrul cheltuielilor de protocol, deductibile limitat in procentul de 2% se va include si cheltuiala cu TVA aferenta ajustarii pentru cadourile cu valoare mai mare de 100 lei.

2. Sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit, cheltuielile rezultate din deprecierea titlurilor de participare si a obligatiunilor, conform procedurilor contabile.

3. Sumele rezultate din actualizarea la inflatie a mijloacelor fixe conform IFRS si inregistrate in rezultatul reportat, sunt impozabile la fiecare calcul de amortizare sau la cesiunea acestora.

4. Persoanele fizice ce exploateaza paduri pe care le detin in proprietate, beneficiaza de o scutire de impozit pentru 20 metri cubi material lemnos/an.

5. Indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii sau detasarii pentru partea ce depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice, este venit de natura salariala, incepand cu 01 februarie 2013.

6. Veniturile din salarii si din alte activitati dependente platite de un angajator nerezident, pentru o activitate desfasurata in strainatate, nu sunt impozabile in Romania si nici nu se declara in tara.

7. In cazul platii arendei in natura, modalitatea de plata efectiva a impozitului si implicit de retinere a impozitului, se stabileste prin acordul partilor ( arenda este in natura, impozitul se va achita in bani).

8. Contribuabilii ce obtin venituri din activitati agricole vor depune o declaratie cu norma de venit, pana pe data de 25 mai, inclusiv in anul 2013.

9. Microintreprinderile care la 31 decembrie 2012 au realizat venituri intr-o suma mai mica de 65000 euro, si care erau platitoare de impozit pe profit, vor depune declaratia de mentiuni 010 pana pe data de 25 martie 2013 si vor trece la impozitul pe venitul microintreprinderilor incepand cu 01 februarie 2013.

Microintreprinderile care la 31 decembrie 2012 au avut o cifra de afaceri intre 65000 si 100000 euro si care au trecut la categoria de impozit pe profit, prin optiune, pana la 01 februarie 2013, nu sunt obligate sa revina la categoria de microintreprindere.

Societatile infiintate in luna ianuarie 2013, nu sunt obligate sa fie microintreprinderi in acest an, urmand ca la 31 decembrie 2013 sa analizeze conditiile de microintreprindere.

10. Sunt supuse impozitului pe venitul realizat de nerezidenti, conform art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, urmatoarele servicii: “servicii prestate in Romania si in afara Romaniei, exclusiv transportul international si servicii accesorii acestuia”.

Serviciile din afara Romaniei supuse impozitarii in Romania sunt:
– servicii de managemement;
– servicii de consultanta in orice domeniu;
– servicii de asistenta tehnica;
– servicii de cercetare si proiectare in orice domeniu;
– servicii de reclama si publicitate, indiferent de forma de realizare;
– servicii prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari, contabili, auditori.

11. Serviciile medicale scutite de TVA sunt cele care au ca scop ingrijirea medicala, protejarea si mentinerea societatii.

Vor fi supuse TVA serviciile ce au ca scop intinerirea sau infrumusetarea sau servicii necesare pentru stabilirea unor consecinte juridice, cum ar fi eliberarea de certificate, adeverinte etc.

Vor fi scutite de TVA vanzarile de manuale scolare, cand acestea sunt aferente prestarilor de servicii efectuate unitatilor de invatamant.

Se va putea deduce TVA de pe bonurile fiscale ce indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, cand beneficiarul achizitiei are imprimat codul de TVA cu ajutorul casei de marcat fiscale.

Subiniem, se va deduce TVA numai de pe bonurile fiscale ce respecta conditiile unei facturi simplificate, si nu de pe toate bonurile fiscale.

  • Orice persoana ce inceteaza activitatea economica trebuie sa solicite anularea inregistrarii in scopuri de TVA in termen de 15 zile de la data documentelor ce atesta incetarea activitatii.

Facturile pot fi stocate pe hartie sau in format electronic, indiferent de forma originala in care au fost trimise/emise.

  • Facturile emise pe hartie pot fi convertite in format electronic, iar facturile emise in format electronic pot fi stocate pe hartie, cu conditia sa se garanteze autenticitatea si integritatea continutului facturii.
  •  In cadrul Jurnalelor de cumparari, facturile cu TVA neexigibil vor fi preluate in toate jurnalele de cumparari, pana cand taxa devine deductibila ca urmare a platii. Fac exceptie facturile neachitate pentru care se aplica procedura prescriptiei extinctive si datoria se radiaza din evidenta persoanei impozabile.
  •  Pentru operatiile de pe teritoriul tarii supuse taxarii inverse, masura este obligatorie pentru ambii participanti la circuitul economic, iar cand nu se respecta, in cadrul controalelor de specialitate, autoritatile fiscale impun obligarea la corectarea situatiei.

12. Din punctul de vedere al accizelor, autorizatia de utilizator final poate fi anulata daca utilizatorul are datorii restante la bugetul de stat mai vechi de 30 de zile, dupa scadenta. Lunar, pana pe data de 15 a lunii urmatoare, utilizatorii finali, destinatarii inregistrati, antrepozitarii autorizati, vor depune la autoritatile vamal – teritoriale, situatii privind stocurile, achizitiile si iesirile de produse accizabile.

13. Sunt supuse asigurarilor sociale obligatorii sumele de diurna platite salariatilor peste plafonul de 2,5 ori nivelul pentru institutiile publice. (material realizat cu ajutorul consultantului fiscal Adrian Benta de la compania Bentaconsult).

Sursa: hotnews.ro

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau