Clauzele abuzive din contractele bancare vor fi tema unui seminar ce va fi organizat la sediul BNR, marti, 05.03.2013. Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a fost invitata sa participe la acest seminar.
In cadrul seminarului se vor analiza in principal consecintele juridice ce vor fi generate de intrarea in vigoare a unor prevederi din Legea nr. 76/2012 de punere in aplicare a Noului Cod de procedura civila, prin care se aduc modificari importante Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori.
In timp ce o mare parte a Noului Cod de Procedura Civila a intrat in vigoare la 15 februarie 2013, intrarea in vigoare a prevederilor prin care se va modifica Legea nr. 193/2000 a fost decalata, la cererea bancilor si a FMI, pentru data de 1 iulie 2013. Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar.
Dupa intrarea in vigoare a modificarilor aduse de Legea nr. 76/2012, instanta, in cazul in care va constata existenta clauzelor abuzive intr-un contract, va avea dreptul sa oblige profesionistul (spre exemplu, o banca) “sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale”. O asemenea modificare ar fi un castig enorm pentru consumatori, deoarece succesul unui singur consumator in instanta va fi succesul tuturor celorlalti cu acelasi tip de contract incheiat, insa, pentru profesionisti, modificarea ar avea un impact de proportii.
Avand in vedere ca majoritatea proceselor initiate in ultimul timp cu privire la clauzele abuzive au vizat contractele de credit bancar, impactul asupra bancilor pe care noile prevederi legale l-ar putea genera (daca acestea se vor implementa) va fi cu atat mai mult unul deosebit de semnificativ. Astfel, in cazul in care un consumator va obtine o hotarare judecatoreasca favorabila, banca va fi obligata sa modifice toate contractele in derulare, inclusiv pe cele ale clientilor care, din nestiinta, din lipsa resurselor financiare sau din orice alte motive, nu au chemat banca in judecata.
Relativ recent, bancherii estimau ca ar putea suferi pierderi anuale mai mari de 600 de milioane de euro, daca implementarea acestei legi va merge pana la capat.
Prin urmare, acest seminar organizat de BNR, ar putea reprezenta un nou prilej pentru sistemul bancar de a pune presiune pe Ministrul Justitiei, in vederea amanarii implementarii acestor modificari.
Astfel, din pozitiile exprimate anterior este mai mult decat evident ca BNR se opune acestor modificari, motivand ca prin acestea ar putea fi pusa in pericol stabilitatea financiara a sistemului bancar.
De asemenea, programul anuntat de catre BNR pentru acest seminar sugereaza o dezbatere intr-un singur sens, in apararea bancilor, intrucat lectorii invitati fac parte din sistemul bancar sau din organizatii care lucreaza pentru sistemul bancar. Astfel, in deschidere va vorbi guvernatorul Mugur Isarescu, apoi ministrul Justitiei si viceguvernatorul Bogdan Olteanu. Dezbaterea va continua cu directorul Directiei Juridice din BNR, cu auditorii bancilor (KPMG), cu avocatii de la Tuca Zbârcea & Asociatii (care au reprezentat atat BCR cat si Volksbank in litigiile privind clauzele abuzive), directorul directiei juridice din cadrul BCR (una dintre institutiile de credit cu un numar mare de procese), cu directorul directiei juridice a Credit Europe Bank, si cu avocatii de la Zamfirescu Racoti Predoiu (care reprezinta Volksbank in câteva procese). Ultimul speaker al conferintei este reprezentantul Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
In afara de a face lobby si de a pune presiune asupra mediului politic se pare ca din strategia bancilor mai face parte si incercarea de a obtine o “derogare” privind competenta de judecata a instantelor in litigiile privind clauzele abuzive, astfel incat ultima instanta sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar nu Curtile de Apel, asa cum prevede actualul Cod.
In acest sens, amintim ca, relativ recent (in 27.11.2012), avocatii de la Tuca, Zbarcea si Asociatii, in calitate de reprezentanti ai Volksbank, au anuntat ca au reusit sa obtina la Inalta Curte de Casatie si Justitie o hotarare judecatoreasca net favorabila bancii, intr-un litigiu privind comisionul de risc si alte comisioane bancare, in conditiile in care, pana atunci, majoritatea instantelor judecatoresti dadeau castig de cauza consumatorilor.
Dupa aceasta victorie, Volksbank, care pana atunci a fost reprezentata in mod constant de catre casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), a anuntat ca NNDKP nu va mai reprezenta Volksbank in procesele cu consumatorii, ci “Banca va apela la serviciile altor case de avocatura cunoscute”.
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2024. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0 )Citeste articolulPrin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0 )Citeste articolulPe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0 )Citeste articolul