ActiveWatch și Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei (AMJ) au organizat in data de 25 aprilie 2013, la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, dezbaterea “Justitia din România – Raport intern”.
Cu aceasta ocazie, au fost lansate studiile Perceptia calitatii actului de Justitie din România – opinia avocatilor – realizat de catre ActiveWatch – și Raportul pe Justitie 2012 – al Asociatiei pentru Monitorizarea Justitiei.
Potrivit studiului “Perceptia calitatii actului de justitie”, aproape jumatate (49 la suta) dintre cei 493 de avocati care au participat la cercetare sunt nemultumiti de nivelul de transparenta a instantelor de judecata, 19 la suta sunt foarte nemultumiti, iar 30 la suta sunt multumiti.
De nivelul de obiectivitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt multumiti 22 la suta dintre aparatori, 39 la suta sunt nemultumiti, iar 37 la suta, foarte nemultumiti, iar de nivelul de transparenta al CSM sunt nemultumiti 42 la suta dintre avocati, iar 35 la suta sunt foarte nemultumiti, fata de 21 la suta multumiti.
De asemenea, o mare parte din participantii la studiu considera ca la nivelul justitiei exista coruptie, iar magistratii sunt influentabili fata de presiuni politice, administrative sau de alta natura. Un procent de 53 la suta din avocatii participanti la studiu sunt satisfacuti de nivelul de profesionalism al judecatorilor, iar 36 la suta nu sunt multumiti.
In studiul “Raportul pe justitie 2012”, se arata, printre altele, ca o parte dintre aparatori sunt nemultumiti de faptul ca pronuntarea nu se face in toate cazurile in sedinta publica, de modul in care se face repartizarea aleatorie a dosarelor la instanta, de comunicarea cu procurorii si organele de cercetare penala si de faptul ca nu sunt inregistrate sedintele de judecata in cursul proceselor civile.
In ceea ce priveste liberul acces la informatiile de interes public, Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei a constatat ca in anul 2012 au existat instante care au adoptat pozitia de respingere totala a cererilor privind informatiile publice, intre acestea ocupand un loc fruntas Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, urmata de Judecatoria Sector 1 Bucuresti, care a refuzat total comunicarea raspunsurilor la cererile de informatii publice. In acelasi timp, AMJ a aratat ca raspunsurile oferite de instante difera calitativ si cantitativ, in functie de profilul persoanei care solicita informatia: mass-media, justitiabil, avocat sau alta institutie.
Cu privire la repartizarea aleatorie a cauzelor, in urma studiilor realizate de Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei, s-a constat ca in instante a luat nastere un fenomen care a favorizat lipsa de transparenta a procesului de repartizare a cauzei, prin aceea ca s-au gasit modalitati prin care sa poata fi ocolita repartizarea aleatorie a dosarelor. Facand referire la sistemul ECRIS, AMJ evidentiaza ca au fot speculate vicii ale sistemului care au permis manipularea lui si determinarea manuala a completului care urmeaza sa judece cauza: “La acest moment, instantele nu permit justitiabilului sa fie martor la introducerea dosarului in sistem si la completarea campurilor programului, intreaga procedura fiind manuala, iar justitiabilul afland completul de judecata decat la un interval de cateva zile. Nu exista nici o explicatie logica sau procedurala pentru care completul si termenul de judecata sa nu fie cunoscute de la data introducerii cererii, cand se presupune ca toate campurile programului Ecris au fost completate.”
La eveniment au participat aproximativ 50 de reprezentanti ai unor institutii specializate din România – Institutul National al Magistraturii, Uniunea Nationala a Barourilor din România -, judecatori, avocati și, respectiv ai unor organizatii neguvernamentale.
Raportul pe Justitie 2012 – integreaza rezultatele unor cercetari efectuate pe intreg teritoriul tarii la nivel administrativ – institutional, precum și la nivelul instantelor de judecata – cu privire la aspecte de interes atât din perspectiva administrarii justitiei, cât și a actului de Justitie propriu-zis.
Studiul “Perceptia calitatii actului de Justitie din România”, cercetare efectuata de ActiveWatch in perioada 2012-2013 a avut in vedere identificarea disfunctiilor din activitatea Curtilor, a magistratilor și a Consiliului Superior al Magistraturii, așa cum sunt ele percepute de catre avocati din România.
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2023. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0Prin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0Pe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0