Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Musat & Asociatii: Monitorizarea comunicatiilor electronice ale salariatilor de catre angajator poate incalca dreptul la viata privata a acestora

Monitorizarea salariatilor la locul de munca reprezinta o tema delicata pentru angajatori si angajati deopotriva. Daca, in ceea ce priveste supravegherea video a salariatilor, exista prevederi clare cuprinse in decizia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, monitorizarea comunicatiilor electronice ale salariatilor este insuficient reglementata.

Subiectul a fost dezbatut pe larg in cadrul seminarului „Dreptul Muncii – de la teorie la practica”, organizat de Musat & Asociatii in parteneriat cu Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania (CCIFER), la care au luat parte reprezentanti ai mediului de business din Romania, din cadrul companiilor de top din industria farma, sectorul financiar-bancar, FMCG si servicii.

Exista o falsa perceptie in randul angajatorilor cu privire la limitele de monitorizare a angajatilor. Acordarea unor facilitati salariatilor, precum folosirea echipamentelor electronice si acces la mediul online, nu da dreptul angajatorului de a le supraveghea activitatea in mod neconditionat. Chiar daca folosesc facilitatile oferite de angajator, salariatii au dreptul la respectarea vietii private si a secretului corespondentei. Trebuie inteles faptul ca exista viata privata si in perioada in care salariatul se afla la locul de munca. Angajatorul nu se poate prevala de folosirea bunurilor firmei sau de nevoia de a masura timpul alocat efectiv de salariat in interes personal pentru a monitoriza comunicatiile electronice ale salariatilor”, a declarat Ana Maria Placintescu (foto stanga), Partner Musat & Asociatii si coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii.

La nivelul Uniunii Europene nu exista o reglementara cu privire la monitorizarea salariatilor la locul de munca. Totusi, problematica a fost analizata de Grupul de Lucru pentru Protectia Datelor Personale (organ consultativ european independent pe probleme de protectia datelor personale ) si detaliata in „Documentul de lucru asupra supravegherii comunicatiilor electronice la locul de munca”. Potrivit acestuia “lucratorii nu isi abandoneaza dreptul lor la viata privata si la protectia datelor lor cu caracter personal in fiecare dimineata atunci cand ajung la locul de munca. Acestia au dreptul la o asteptare legitima a unui anumit grad de viata privata la locul de munca[…]. Acest drept trebuie contrabalansat cu celelalte drepturi legitime si asteptari ale angajatorului, in special dreptul angajatorului de a-si conduce activitatea eficient si de a se proteja de daunele pe care le-ar putea produce angajatii. Aceste drepturi ar putea constitui motive legitime pentru a justifica masuri adecvate pentru a limita dreptul salariatilor la viata privata”.

Potrivit Ilenei Lucian (foto dreapta), Partner Musat & Asociatii, „este necesara o reglementare legislativa referitoare la monitorizarea salariatilor care sa prevada cand si in ce conditii este permisa monitorizarea la locul de munca, avand in vedere ca, pe de o parte trebuie gasit un echilibru intre dreptul angajatului la viata privata si dreptul angajatorului de a-si conduce in mod eficient activitatea si de a se proteja de prejudiciile produse de angajati, iar pe de alta parte, imixtiunea in viata privata sau incalcarea secretului corespondentei sunt sanctionate de lege”.

Despre MUSAT & ASOCIATII

MUSAT & ASOCIATII este una dintre primele case de avocatura infiintate in România, dupa 1 ianuarie 1990. Avand 17 parteneri si peste 100 de avocati si consilieri, MUSAT & ASOCIATII ofera servicii de consultanta in toate sectoarele avocaturii de business, incluzand fuziuni & achizitii, privatizari, drept bancar, energie & resurse naturale, concurenta, drept societar, telecomunicatii & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piete de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

MUSAT & ASOCIATII este recunoscuta ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din Romania, iar publicatiile internationale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500, Practical Law Company etc.) recomanda cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pietei avocatiale, multi dintre avocatii firmei fiind la rândul lor nominalizati de aceste publicatii ca facând parte din elita avocaturii de business din România.

In luna aprilie 2013, Musat & Asociatii a fost desemnata „Casa de avocatura a anului in Romania”, in cadrul ceremoniei IFLR European Awards ce a avut loc la Londra, in prezenta a peste 200 de reprezentanti ai celor mai mari case de avocatura din Europa, fiind pentru a doua oara in ultimii trei ani când Musat & Asociatii isi adjudeca acest valoros premiu, dupa distinctia primita in 2011, anul in care Romania a fost inclusa pentru prima data in lista tarilor nominalizate pentru premiile International Financial Law Review (IFLR).

De asemenea, in anul 2012, MUSAT & ASOCIATII a fost recompensata cu premiul Gold Award la categoria „Best Central and Eastern Europe Law Firm 2012”, distinctie acordata de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente inregistrate pe piata din România de echipa MUSAT & ASOCIATII, atât in ceea ce priveste portofoliul de mandate in practica de fuziuni & achizitii, cât si in ceea ce priveste strategia de dezvoltare a firmei.

Totodata, renumita publicatie Chambers Europe a decernat firmei MUSAT & ASOCIATII trofeul „Romanian Law Firm of the Year”, pentru casa de avocatura cu cele mai bune performante in Romania, in cadrul galei „Chambers Europe Awards for Excellence 2011”.

MUSAT & ASOCIATII acorda in mod regulat consiliere juridica celor mai cunoscute si respectate corporatii din România, inclusiv o treime din Top 100 si jumatate din Top 500 mari companii, precum si institutiilor publice si financiare locale in tranzactii corporative si financiare sofisticate si in proceduri complexe de rezolvare a disputelor. Portofoliul firmei cuprinde peste 2.500 clienti, majoritatea din categoria investitorilor straini printre care: Enel SpA, GDF Suez, Rompetrol, Colas, European Investment Bank, RBS (Royal Bank of Scotland), ING Bank, Fortis Bank, KBC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BNP Paribas, OTP Bank, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Novartis, Roche, Abbott, General Electric, General Motors, Microsoft, Intel, Oracle, Google, AON, Amazon.com, AT&T, Nokia, Alcatel – Lucent, Telecom Italia, Thyssen Krupp, Generali, AFI Europe, Electrolux, Caterpillar, Monsanto, Deutsche Bahn, SAB Miller etc.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau