Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Modificarile legislatiei fiscale romanesti in contextul evolutiei internationale

Saptamana trecuta a avut loc conferinta anuala Deloitte Tax & Legal, eveniment sustinut de catre specialistii Deloitte Romania si Reff & Asociatii, care au dezbatut  impreuna cu invitatul special, domnul Dan Manolescu, Secretar de Stat in Ministerul Finantelor Publice, noile tendinte fiscale si legislative, impactul viitor al acestora, precum si provocarile cu care se confrunta companiile din Romania in contextul actual.

Agenda evenimentului a inclus teme precum impactul fiscalitatii internationale asupra sistemului romanesc, noile directii UE in domeniul TVA, precum si sesiuni interactive dedicate anumitor industrii (retail si productie, industria farmaceutica), alaturi de teme importante pentru mediul de afaceri local (reorganizarea afacerilor, insolventa in contextul evolutiilor legislative si de practica judiciara, investigatii asupra fraudelor fiscale).

Conferinta anuala de Tax & Legal este un eveniment foarte important pentru echipa noastra care a crescut sustinut ca numar, portofoliu si performanta. Peste 150 de persoane, reprezentanti a peste 100 de companii de top de pe piata romaneasca  au participat la eveniment, demonstrand inca o data interesul sporit pentru cadrul fiscal si juridic romanesc aflat intr-o continua schimbare”, a declarat Dan Badin, Partener Coordonator al practicii de Servicii fiscale si juridice din cadrul Deloitte Romania.

Totodata, acesta a punctat ca “modificarile legislative recente din Romania urmaresc in general evolutia internationala: schimbul de informatii intre tari pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale si a evitarii platii impozitelor, cresterea impozitarii prin diverse metode (largirea bazei impozabile, introducerea de noi taxe cum ar fi cele din domeniul energiei sau noua taxa pe constructii, cresterea cotelor, amintind de impactul cresterii TVA). Pentru a balansa toate acestea, Romania trebuie sa adopte si masuri de crestere a economiei si a competitivitatii fiscale. Sunt laudabile demersurile din ultimul an pentru a creste facilitatile fiscale acordate activitatilor de cercetare-dezvoltare, precum si introducerea legislatiei de holding incepand cu 2014; de asemenea, sunt de asteptat masuri care sa stimuleze piata muncii, cum ar fi scaderea contributiilor sociale.  Mai mult,autoritatile trebuie sa ia mai in serios mesajul mediului de afaceri, conform caruia lipsa predictibilitatii sistemului fiscal duce la scaderea interesului investitional”, a adaugat Badin.

Dan Manolescu a mentionat ca nu anticipeaza cresteri ale cotelor de impozitare pentru anul viitor, facand referire chiar la o posibila scadere a cotei de asigurari sociale pentru jumatatea anului 2014. In ceea ce priveste Codul Fiscal, Secretarul de Stat spera ca rescrierea acestuia se va finaliza anul viitor, fapt ce ar permite intrarea in vigoare din 2015. Un alt subiect abordat de catre Manolescu a fost sistemul de colectare a TVA; desi a avut cateva propuneri de trecere la sistemul optional, nu a fost luata pana in prezent nicio decizie la nivel de Guvern. In ceea ce priveste recenta introducere a taxei pe constructii, Secretarul de Stat recomanda companiilor sa gestioneze cu atentie conturile de active fixe in vederea diminuarii impactului acestei taxe. Manolescu a mentionat, de asemenea, ca Romania urmeaza trendul international, respectiv directiile UE si OCDE pentru lupta impotriva evaziunii fiscale si a evitarii platii impozitelor.

In fiscalitate, mizele sunt in continua crestere. Presiunea pe conformare nu tine doar de costul foarte ridicat al unei eventuale impuneri suplimentare, ci si de riscul angajarii raspunderii personale a administratorilor sau a altor persoane cu functii de conducere, daca modul in care s-a evitat plata impozitelor, taxelor sau contributiilor sociale poate fi vazut mai degraba ca evaziune decat ca optimizare fiscala.  Uneori granita dintre cele doua concepte este mai putin bine conturata decat ar fi de asteptat si inputul consultantului sau avocatului poate fi esential”,  a declarat avocatul Alexandru Reff (Reff si Asociatii).

Un alt invitat important al conferintei a fost Benjamin Gohet, Director Servicii Fiscale, Deloitte Franta, care a prezentat initiativele adoptate la nivel international si francez in vederea rezolvarii problemelor din sistemul de impozitare, precum si masurile de combatere a evaziunii fiscale.

Expertiza si experienta unei tari cu fiscalitate evoluata, alaturi de bunele practici cu privire la autoritatile fiscale sunt aspecte cheie dupa care ar trebui sa se ghideze orice antreprenor”, a adaugat Pieter Wessel, Partener al practicii de Servicii fiscale din cadrul Deloitte Romania.

Echipa de consultanti fiscali si juridici Deloitte numara in prezent peste 140 specialisti si este condusa de Dan Badin – Partener  Coordonator Servicii fiscale si juridice, Alexandru Reff – Avocat (Reff si Asociatii), Pieter Wessel – Partener Servicii fiscale, Sorina Mardare – Partener Externalizare servicii financiare, Andrei Burz-Pinzaru – Avocat (Reff si Asociatii).

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau