Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Modificari radicale in legislatia privind promovarea energiei regenerabile

Modificari radicale in legislatia privind promovarea energiei regenerabile

Guvernul intentioneaza sa adopte o Ordonanta de urgenta (“OUG”) prin care sa aduca modificari majore in legislatia privind promovarea energiei regenerabile, in special in ceea ce priveste acordarea certificatelor verzi.

Proiectul de Ordonanta de urgenta (atasat) a fost deja publicat spre consultare publica iar persoanele interesate pot formula propuneri de modificare/completare pana in data de 2 mai 2013, la adresa de e-mail: dezbateri_publice@minind.ro.

Principalele modificari pe care Guvernul doreste sa le aduca prin OUG sunt urmatoarele:

1. Amanarea partiala a acordarii de certificate verzi (i) pana in 01.01.2017, pentru centralele electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate ≤ 10 MW (1 certificat) şi solare (2 certificate)  si (ii) pana in 01.01.2018, pentru centralele electrice eoliene (1 certificat). Aceasta masura ar urma sa intre in vigoare incepand din data de 01.07.2013.

2. Limitarea acreditarii centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate stabilit prin Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

3. Introducerea posibilitatii operatorilor de retea de a solicita garantii financiare la racordare.

4. Exceptarea, partiala, a marilor consumatori de energie electrica (cu un consum anual mai mare de 150 GWh) de la obligatia de a suporta costurile de promovare a energiei regenerabile prin sistemul de certificate verzi. Astfel, marii consumatori vor fi exceptati de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 prin eliminarea obligatiei furnizorilor de energie electrica de a achizitiona certificate verzi pentru energia furnizata acestor consumatori, corelat cu obligativitatea marilor consumatori de a prezenta programe de creştere a eficientei energetice care sa justifice exceptarea.

5. Introducerea posibilitatii incheierii contractelor bilaterale intre micii producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie care detin grupuri/centrale electrice cu puteri instalate de cel mult 5 MW pe centrala şi furnizorii de energie electrica, in vederea simplificarii procesului de comercializare a energiei electrice produse de aceasta categorie de producatori, avand in vedere faptul ca, aceşti producatori au cantitati mici de energie electrica, iar comercializarea acestora intampina dificultati in preluarea in pietele centralizate de energie electrica.

6. Introducerea posibilitatii preluarii energiei electrice produse din surse regenerabile de energie şi sustinuta prin sistemul de promovare prin certificate verzi in piata reglementata de energie electrica, in baza reglementarilor emise de ANRE.

7. Includerea in calculul supracompensarii şi a certificatelor verzi suplimentare, ceea ce conduce la diminuarea numarului de certificate verzi acordate.

8. Eliminarea exceptiilor care conduc la acordarea unui numar de certificate verzi peste numarul care reiese din calculul de supracompensare. Prin calculul de supracompensare s-a convenit cu CE ca in cazul investitiilor care beneficiaza de cumul de ajutor de stat numarul de certificate verzi acordate sa nu produca venituri prin care rentabilitatea investitiei depaşeşte eficienta medie in domeniu.

9. Monitorizarea semestriala a investitiilor de catre ANRE, ceea ce ar permite aplicarea mecanismului ajustare a supracompensarii de da 01.10.2013; de asemenea, aplicarea mecanismului de ajustare a supracompensarii se va face inainte de 01 ianuarie 2014, respectiv 01 ianuarie 2015, date prevazute in prezent de legislatie.

Principalul act normativ care reglementeaza sistemul de sprijin financiar al energiei verzi este Legea nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Potrivit sistemului de sprijin financiar implementat prin Legea nr. 220/2008, producatorii de energie electrica provenita din surse primesc un numar de certificate verzi, de la 1 la 6, pentru fiecare MWh de energie electrica produs şi livrat in retele, in functie de resursa/tehnologia utilizata.

Certificatele se tranzactioneaza pe piata in intervalul de pret reglementat de la 27 la 55 euro/certificat verde.

Furnizorii de energie electrica au obligatia achizitionarii unei cote obligatorii de certificate verzi, cu includerea proportionala a valorii acestora in factura consumatorilor finali.

Sistemul de promovare instituit prin Legea nr. 220/2008 a fost autorizat de catre Comisia Europeana in iulie 2011 prin Decizia C (2011) 4938 privind ajutorul de stat SA 33134 (2011/N).

Citeste si: « Promovarea energiei regenerabile prin sistemul de Certificate Verzi »

Sursa foto

 

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau