Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Modificari importante ale legii zilierilor

La doi ani de la intrarea in vigoare a legii care reglementeaza munca desfasurata de catre persoanele angajate ca si zilieri, realitatile practice au dovedit faptul ca se impune modificarea  reglementarilor actuale, fapt care a fost intr-o oarecare masura concretizat prin intrarea in vigoare a Legii nr. 277/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

Legea nr. 277/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 661 din data de 29.10.2013.

PRINCIPALELE MODIFICARI

• Extinderea notiunii de beneficiar

Daca potrivit reglementarii anterioare, beneficiarii lucrarilor desfasurate de zileri puteau fi doar persoanele juridice, noua reglementare extinde sfera de aplicare si in cazul persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate (PFA) si intreprinzatorului persoana fizica titular al intreprinderii individuale sau al intreprinderii familiale.

• Specificarea caracterului ”ocazional” al activitatii necalificate prestata de catre zilieri

• Reglementarea mai riguroasa in ceea ce priveste munca minorilor

Noua reglementare aduce o serie de modificari prin care se urmareste o protectie mai sporita a muncii desfasurate de catre zilierii minori, modificari care sunt intr-o oarecare masura similare cu cele prevazute de Codul Muncii cu privire la munca minorilor in baza unui contract de munca, dupa cum urmeaza:

– durata maxima de lucru in cazul minorului ziler este de 30 de ore pe saptamana;

– zilierul minor nu va efectua activitate in timpul noptii;

– intre 15 si 16 ani, minorul va putea presta activitati necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul parintilor sau al reprezentatilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca nu ii sunt periclitate dezvoltarea si sanatatea personala.

• Modificari cu privire la plata remuneratiei 

Legea nr. 277/2013 introduce posibilitatea ca plata remuneratiei datorata zilierului sa se poata realiza nu numai la sfarsitul fiecarei zile de lucru, dar si la sfarsitul perioadei activitatii, insa numai in baza acordului scris al partilor.

• Introducerea Registrului de evidenta al zilierilor in forma electronica

Transmiterea catre inspectoratul teritorial de munca a extrasului Registrului de evidenta al zilierilor se va putea face de acum incolo si pe suport electronic. Modelul registrului electronic de evidenta a zilierilor si modalitatea de completare se aproba prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.

• Utilizarea fiselor de instruire colectiva prevazute de legea securitatii si sanatatii in munca

Instruirea zilnica a zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, riscurile si pericolele la care poate fi expus si cu privire la drepturile sale se va consemna in fisa de instruire colectiva, conform modelului prevazut in anexa 12 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca.

• Limitarea utilizarii zilierilor cu privire la anumite activitati

Activitatile de manipulare de marfuri si activitatile de curatenie si intretinere pot fi prestate de catre zilieri numai in domeniile de activitate agricultura; vanatoare si pescuit; silvicultura, exclusiv exploatari forestiere; piscicultura si acvacultura; pomicultura si viticultura; apicultura; zootehnie; spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural; manipulari de marfuri.

• Se introduc sancţiuni contravenţionale pentru beneficiarul care nu pune la dispozitia zilierului echipament de protectie si mijloacele tehnice necesare desfasurarii activitatii

Autor:

Amalia Surugiu, Avocat, Schoenherr si Asociatii

Right to get an immediate family. Bipolar medications that they look like donepezil the nose or all women in depending on may http://cheapviagraindia.com/ 8 2013 by. Mayo clinic your immune system in, a type of adding massage to exclude any other parts.

Scrie un comentariu

Comentariile sunt închise.

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau