Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Modificari ale Codului Fiscal si ale Codului de Procedura Fiscala

In data de 28 februarie 2014 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 151 Ordonanta de Urgenta nr. 8/2014 („Ordonanta”) privind aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, printre care și modificarea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala.

I. Modificari ale Codului Fiscal

Impozitul pe veniturile nerezidentilor

 • Reglementarea procedurii de restituire a impozitului retinut la sursa in plus a fost mutata din Codul Fiscal in Codul de Procedura Fiscala.

TVA

 • Ordonanta introduce definitia serviciilor de telecomunicatii.
 • Sunt introduse noi reguli cu privire la stabilirea locului de taxare pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, radiodifuziune sau televiziune, prestate catre persoane neimpozabile.
 • Se aduc modificari cu privire la inregistrarea intr-un singur stat membru sau pentru utilizarea unui singur cod de inregistrare in scopuri de TVA pentru aceste servicii, prestate catre persoane neimpozabile, fiind enumerate urmatoarele regimuri: (i) regimul special aplicat de persoanele impozabile nestabilite in Uniunea Europeana; (ii) regimul special aplicat de persoanele impozabile stabilite in Uniunea Europeana, intr-un alt stat membru decat statul de consum.
 • Modificarile Codului Fiscal din sfera TVA vor intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2015.

Accize

 • Operatorii economici aflati in procedura falimentului și care desfașoara activitati cu produse accizabile nu se supun prevederilor privind deplasarea produselor accizabile in regim suspensiv. In cazul in care produsele detinute nu mai indeplinesc conditiile legale de comercializare, acestea vor fi vandute doar catre antrepozitari și vor circula insotite de factura și sub supraveghere fiscala.
 • Producatorii de produse supuse accizelor nearmonizate, obligati la plata accizelor, sunt definiti ca fiind operatorii economici care au in proprietate materia prima și care produc aceste bunuri cu mijloace proprii sau le transmit spre prelucrare la terti, indiferent daca prelucrarea are loc in Romania sau in afara Romaniei.
 • Prevederile referitoare la reglementarea accizelor sunt aplicabile incepand cu 28 februarie 2014.

II. Modificari ale Codului de Procedura Fiscala

Dobanzi

 • Incepand cu 1 martie 2014 nivelul dobanzii aplicate pentru plata taxelor sau restituirea lor cu intarziere scade de la 0,04%/zi la 0,03%/zi.
 • In cazul creantelor fiscale ale contribuabilului rezultate din anularea unui act administrativ, contribuabilul este indreptatit la dobanda.
 • Poprirea poate fi infiintata numai dupa implinirea unui termen de 30 de zile de la comunicarea somatiei.
 • Nivelul dobanzii privind eșalonarile la plata este stabilit la 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu 1 martie 2014.

Rambursarea TVA

 • In baza noilor modificari, deconturile de TVA cu optiune de rambursare, pentru care suma solicitata este de pana la 45.000 lei, vor fi solutionate cu inspectie fiscala ulterioara (plafonul anterior era de 10.000 lei). Totusi, aceasta regula nu se aplica daca: (1) contribuabilul are inscrise in cazierul fiscal fapte care sunt sanctionate ca infractiuni; (2) organul fiscal constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite.

Obligatii declarative

 • Se introduce o noua obligatie de declarare pentru platitorii anumitor categorii de venituri precum cele din munca sau din pensii sau precum remuneratia administratorilor. Acestia au obligatia depunerii unei declaratii privind veniturile de acest tip platite fiecarui beneficiar rezident al altor state membre ale UE. Termenul de depunere este ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat.
 • Contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor. Certificarea reprezinta un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala si are ca efect micsorarea nivelului riscului.

Stingerea si compensarea creantelor

 • Se introduc noi reguli speciale pentru stingerea creantelor fiscale in cazul suspendarii executarii silite.
 • Se aduc completari și clarificari privind data compensarii creantelor fiscale.
 • Se introduc prevederi privind restituirea creantelor fiscale colectate prin retinere la sursa catre beneficiarul de venit, printre care: (a) regularizarea sumelor restituite de catre platitorul de venit cu obligatii fiscale de același tip datorate in perioada efectuarii restituirii; (b) pentru impozitul astfel regularizat, platitorul de venit nu depune declaratie rectificativa.
 • A fost definit conflictul de competenta privind administrarea creantelor fiscale. Aditional, nivelul taxelor pentru care contestatiile sunt solutionate de catre Directia Generala de Solutionare a Contestatiilor din cadrul ANAF a fost majorat de la 3.000.000 lei la 5.000.000 lei.

Autori:

Dan Badin – Partener Coordonator Servicii  Fiscale si Juridice (Deloitte)

Pieter Wessel – Partener (Deloitte)

Raluca Bontas – Director (Deloitte)

Andrei Tercu  – Manager (Deloitte)

Ramona Trusculescu – Manager (Deloitte)

 

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau