Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Microsoft a fost amendata de catre Comisia Europeana cu o amenda in valoare de 561 milioane euro

Microsoft a fost amendata de catre Comisia Europeana cu o amenda in valoare de 561 milioane euro

Sanctiunea drastica aplicata companiei Microsoft a fost cauzata de nerespectarea de catre aceasta a angajamentului asumat in anul 2009 fata de autoritatile europene, de a oferi utilizatorilor posibilitatea de alegere a unor browsere web concurente.

Aceasta greseala din partea Microsoft se pare ca a fost cauzata de propriii programatori, care au uitat sa includa pe versiunile de Windows 7 (dupa prima actualizare majora, numita Service Pack 1) o singura linie de cod care ar fi declansat in mod automat optiunea de “alegere a browser-ului”.

Urmare a acestei greseli, se pare ca aproximativ 15 milioane de utilizatori Windows 7 nu au beneficiat de optiunea de alegere a altor browsere web, cum ar fi Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari de la Apple, Opera si alte browsere.

Desi cuantumul amenzii primite este unul semnificativ, acesta este insa departe de valoarea maxima a amenzii, care putea fi aplicata de catre Comisie. Astfel, conform dispozitiilor legale in domeniul concurentei, Microsoft ar fi putut primi o amenda de circa 5,9 miliarde euro, reprezentand 10% din veniturile obtinute Microsoft in anul 2012.

In aplicarea sanctiunii, Comisia a luat in considerare gravitatea si durata incalcarii, necesitatea de a realiza un caracter descurajator, insa a avut in vedere si o circumstanta atenuanta in favoarea Microsoft, respectiv ca aceasta a cooperat cu Comisia si a furnizat acesteia informatiile necesare finalizarii investigatiei.

Trebuie precizat ca este pentru prima data cand CE a aplicat o amenda unei companii pentru incapacitatea de a se conforma angajamentelor asumate in domeniul concurential.

Microsoft a declarat ca si-a asumat “intreaga responsabilitate”, pentru eroarea tehnica care a cauzat aceasta problema si ca si-a cerut scuze pentru aceasta.

De asemenea, compania a adaugat: “Am furnizat Comisiei o evaluare completa si sincera a situatiei, si am luat masuri pentru a consolida dezvoltarea software-ului nostru si alte procese necesare pentru a ajuta la evitarea pe viitor a acestei greseli sau a alteia similare.”

 

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

New regulations on antitrust damages actions in Romania

The long-awaited Antitrust Damages Directive, which all Member States should have implemented in their legal systems by 27 December 2016, has finally been transposed into Romanian legislation by the Emergency Government Ordinance No. 39/2017 ("EGO"), in force as of 8 June 2017. Damage claims for competition...

( 0 http://pro-legal.ro/new-regulations-on-antitrust-damages-actions-in-romania/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau