Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Majorarea cuantumului salariului de baza minim brut pe tara la 1.050 lei

Prin Hotararea de Guvern nr. 1091/2014 privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost reglementat cuantumul salariului de baza minim brut pentru anul 2015, stabilindu-se astfel ca incepand cu data de 1 iulie 2015, salariul de baza minim brut pe tara creste cu 75 de lei, de la 975 de lei la 1.050 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna.

Modificarea salariilor de baza minime brute pe tara genereaza o serie de obligatii in sarcina angajatorilor, dupa cum urmeaza sa aratam:

  • Incheierea de acte aditionale la contractele individuale de munca – chiar daca potrivit Codului Muncii, nu este obligatorie incheierea actelor aditionale in cazul modificarilor care sunt prevazute in mod expres de lege, pentru evitarea oricarui dubiu cu privire la respectarea obligatiei angajatorului de a nu stabili salarii sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara, este recomandabila incheierea unui act aditional in care sa se prevada noul cuantum al salariului.
  • Inregistrarea in REVISAL a modificarii salariului – modificarea ar fi trebuit inregistrata in REVISAL la data la care a inceput sa produca efecte, respectiv 1 iulie 2015.
  • Plata unor contributii sociale suplimentare.

Potrivit art. 260 din Codul Muncii, nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara constituie contraventie și se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 2.000 de lei.

De asemenea, art. 264 din Codul Muncii prevede ca fapta persoanei care, in mod repetat, stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata prevazut de lege constituie infractiune.

Hotararea de Guvern nr. 1091/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 902 din 11.12.2014 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015.

Autori:

Alexandru Reff

Partener – Reff & Asociatii SCA

Andreea Grigoras

Avocat – Reff & Asociatii SCA

Munteanu Florentina

Avocat – Reff & Asociatii SCA

Ana-Maria Vlasceanu

Consultant, Taxe – Deloitte Romania

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

Maravela|Asociatii, partenerul roman al primei GC Powerlist din CEE a The Legal 500

Maravela|Asociatii este partenerul roman al GC Powerlist pentru Europa Centrala si de Est, compilatie a The Legal 500 ce cuprinde cei mai influenti si inovatori General Counsels din regiune. In urma nominalizarii si evaluarii din partea cercetatorilor The Legal 500, cei mai importanti General Counsel...

( 0 http://pro-legal.ro/maravelaasociatii-partenerul-roman-al-primei-gc-powerlist-din-cee-a-the-legal-500/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau