Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Majorarea capitalului social prin compensarea (conversia) creantelor in parti sociale: ce inseamna si cum se realizeaza

Atunci cand o societate are datorii fata de asociatii sai iar respectiva societate impreuna cu asociatii sai convin ca aceste datorii sa nu fie restituite in bani, asa cum au fost facute, ci intr-o alta modalitate, se poate face o „majorare de capital prin compensarea creantelor”.

Compensarea creantelor detinute de asociati impotriva societatii are regimul juridic al unei majorari de capital social deoarece societatea, chiar daca nu atrage noi aporturi, isi micsoreaza pasivul cu valoarea creantelor compensate.

Sintagma „compensarea creantelor” este impropriu utilizata de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale deorece, prin definitia ei juridica, o „compensare” presupune doua datorii reciproce, si nu una singura, precum in cazul in discutie. De fapt, majorarea capitalului prin compensarea creantelor reprezinta o conversie (transformare) a unor creante in parti sociale, similara operatiunii juridice de „dare in plata” – adica: in loc de banii pe care i-a imprumutat societatii, asociatul primeste in schimb noi parti sociale in societate, iar societatea nu mai returneaza acei bani asociatului imprumutator, ci ii da parti sociale.

Majorare prin compensare (conversie). Ipoteza de lucru (exemplu)

Ipoteza: Societatea A are 2 (doi) asociati, X si Y. Asociatul X a imprumutat societatea A cu un imprumut de 30.000 lei. Cei doi asociati hotarasc in cadrul adunarii generale a asociatilor (AGA) majorarea capitalului social al societatii prin conversia creantei de 30.000 lei a asociatului X in noi parti sociale la capitalul societatii A.

Cu alte cuvinte, societatea A nu va mai restitui imprumutul de 30.000 lei luat de la asociatul X, ci, in schimbul acestui imprumut, ii va da asociatului X, 3.000 de noi parti sociale, in cazul in care acestea au o valoare nominala de 10 lei.

Conditiile majorarii de capital prin compensarea (conversia) creantelor in parti sociale

Majorarea de capital prin conversia creantelor in parti sociale poate fi facuta atunci cand sunt intrunite urmatoarele conditii:

(i)        societatea care emite partile sociale are o datorie fata de un asociat al sau (deci existenta unei creante a asociatului impotriva societatii)

(ii)       creanta este certa – adica nu exista dubii asupra existentei sale

(iii)      creanta este lichida – adica are un cuantum precis determinat

(iv)      creanta este exigibila – adica a ajuns la scadenta

(v)       majorarea capitalului social este aprobata de organul competent al societatii (AGA sau Asociatul Unic) cu respectarea conditiilor de cvorum si majoritate cerute de lege si/sau de actul constitutiv

atentieAtentie: In ipoteza de lucru susmentionata (SRL cu 2 asociati) majorarea de capital este aprobata de AGA in mod valabil cu unanimitate de voturi (daca in actul constitutiv nu este prevazut un alt cvorum, mai putin restrictiv). Afla mai multe despre luarea in mod valabil a hotararilor in SRL intrand aici.

Documentatia necesara pentru inregistrarea majorarii de capital social

Pentru a fi valabila fata de terte persoane, operatiunea majorarii de capital trebuie inregistrata la Registrul Comertului. Documentatia de inregistrare trebuie sa cuprinda:

  • cerere-tip de inregistrare (descarca aici cererea-tip de inregistrare)
  • hotararea AGA sau decizia Asociatului Unic de aprobare a majorarii
  • contractul de imprumut sau alt document (ex. extras bancar) din care rezulta imprumutul luat de societate de la asociatul sau
  • contractul de conversie/dare in plata semnat intre societate (in calitate de debitor) si asociatul imprumutator (in calitate de creditor) prin care asociatul accepta ca stingerea imprumutului sa se faca altfel decat prin rambursare (respectiv, prin compensarea cu parti sociale)

atentieAtentie: Desi, strict juridic, contractul de conversie/dare in plata ar trebui semnat de fiecare data cand are loc o majorare de capital prin compensarea creantelor, in practica, acest document nu este solicitat in general de catre Registrul Comertului.

  • actul constitutiv actualizat
  • expertiza contabila care sa ateste valoarea exacta a creantei si faptul ca aceasta este certa, lichida si exigibila

atentieAtentie: In practica, Registrul Comertului accepta de regula ca operatiunea de constatare a caracterului cert, lichid si exigibil al creantei sa fie facuta de catre asociati si consemnata in hotararea AGA sau in decizia Asociatului Unic, si nu neaparat prin expertiza contabila. Expertiza contabila se solicita totusi in anumite situatii (spre ex., creanta a fost acordata intr-o alta moneda decat cea in care se converteste)

  • imputernicirea persoanei care se ocupa de formalitatile de inregistrare a majorarii (daca este cazul)
  • dovada privind plata taxele legale de Registru
  • word count-ul (adica, o anexa care contine numararea electronica a caracterelor din hotararea adunarii asociatilor/decizia asociatului unic care se publica in Monitorul Oficial, in functie de care se va stabili nivelul taxei de publicare); vezi aici instructiunile oficiale despre cum se face word count-ul)

Citeste si…

 

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau