Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Limitare drastica a puterilor procurorilor in Noul Cod de Procedura Penala

Limitare drastica a puterilor procurorilor in Noul Cod de Procedura Penala

Proiectul de lege privind punerea in aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, inregistrat la Senat in data de 21.12.2012, a fost adoptat de catre senatori cu anumite amendamente foarte importante.  

Astfel, potrivit unui amendament propus de catre senatorul PNL Tudor Chiuariu si adoptat de catre Senat, atributiile judecatorului de camera preliminara vor fi extinse, astfel incat acesta va verifica nu doar legalitatea probelor ci si se va pronunta, de asemenea, si asupra “aparentei de temeinicie a trimiterii in judecata.

Prin urmare, conform acestor modificari, judecatorul de camera va dispune daca o persoana va fi trimisa in judecata, iar nu procurorul, ca pana acum.

Amendamentul se pare ca nu a fost sustinut in dezbaterile de la Comisia Juridica nici de catre CSM, nici de catre Ministerul Justitiei si nici de catre reprezentantii parchetelor, care au acuzat diminuarea rolului procurorului in sistemul judiciar, insa acesta a trecut atat de Comisie cat si de plenul Senatului.

Cu privire la acest proiect legislativ (avand numarul de inregistrare « L10/2013 ») Senatul este prima camera sesizata iar camera decizionala va fi Camera Deputatilor. Prin urmare, pentru a fi adoptat de Parlament, acest proiect va trebui sa treaca si de Camera Deputatilor.

Parcursul acestui proiect de lege in Parlament poate fi urmarit pe website-urile celor doua Camere; in Centrul de Informare Pro-Legal, la rubrica « Legislatie … », aveti acces direct catre sectiunile de urmarire a procesului legislativ de pe portalul Senatului si de pe cel al Camerei Deputatilor.

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

Maravela|Asociatii, partenerul roman al primei GC Powerlist din CEE a The Legal 500

Maravela|Asociatii este partenerul roman al GC Powerlist pentru Europa Centrala si de Est, compilatie a The Legal 500 ce cuprinde cei mai influenti si inovatori General Counsels din regiune. In urma nominalizarii si evaluarii din partea cercetatorilor The Legal 500, cei mai importanti General Counsel...

( 0 http://pro-legal.ro/maravelaasociatii-partenerul-roman-al-primei-gc-powerlist-din-cee-a-the-legal-500/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau