Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Limitare drastica a puterilor procurorilor in Noul Cod de Procedura Penala

Limitare drastica a puterilor procurorilor in Noul Cod de Procedura Penala

Proiectul de lege privind punerea in aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, inregistrat la Senat in data de 21.12.2012, a fost adoptat de catre senatori cu anumite amendamente foarte importante.  

Astfel, potrivit unui amendament propus de catre senatorul PNL Tudor Chiuariu si adoptat de catre Senat, atributiile judecatorului de camera preliminara vor fi extinse, astfel incat acesta va verifica nu doar legalitatea probelor ci si se va pronunta, de asemenea, si asupra “aparentei de temeinicie a trimiterii in judecata.

Prin urmare, conform acestor modificari, judecatorul de camera va dispune daca o persoana va fi trimisa in judecata, iar nu procurorul, ca pana acum.

Amendamentul se pare ca nu a fost sustinut in dezbaterile de la Comisia Juridica nici de catre CSM, nici de catre Ministerul Justitiei si nici de catre reprezentantii parchetelor, care au acuzat diminuarea rolului procurorului in sistemul judiciar, insa acesta a trecut atat de Comisie cat si de plenul Senatului.

Cu privire la acest proiect legislativ (avand numarul de inregistrare « L10/2013 ») Senatul este prima camera sesizata iar camera decizionala va fi Camera Deputatilor. Prin urmare, pentru a fi adoptat de Parlament, acest proiect va trebui sa treaca si de Camera Deputatilor.

Parcursul acestui proiect de lege in Parlament poate fi urmarit pe website-urile celor doua Camere; in Centrul de Informare Pro-Legal, la rubrica « Legislatie … », aveti acces direct catre sectiunile de urmarire a procesului legislativ de pe portalul Senatului si de pe cel al Camerei Deputatilor.

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau