Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Legea privind IMM-urile va fi modificata

Ministerul Economiei a lansat in dezbatere publica vineri, 15 noiembrie 2013, proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Modificarile ce vor fi aduse prin Proiect au ca scop transpunerea in legislatia romaneasca a celor 10 principii prevazute de comunicarea Comsiei UE “Small Business Act” si a masurilor de operationalizare a acestora menite a conferi valoare adaugata la nivel comunitar, a asigura sanse egale tuturor IMM-urilor si a ameliora cadrul juridic si administrativ pe intreg teritoriul UE

Astfel, principalele modificari ce vor fi realizate prin Proiect vizeaza:

a) Efectuarea inspectiei fiscale la intreprinderile mici si mijlocii, de regula, o singura data intr-o perioada de trei ani, motivat de faptul ca aceste intreprinderi au un numar mic de personal, iar controalele frecvente creeaza dificultati in desfasurarea activitatii acestora.

b) Instituirea obligativitatii evaluarii ex-ante a impactului economic al actelor normative asupra intreprinderilor mici si mijlocii prin aplicarea asa-numitului „Test IMM”. Evaluarea impactului va fi insotita de propuneri de solutii alternative si/sau, dupa caz, de masuri de temperare a efectelor contrare/negative a reglementarilor propuse asupra IMM.

c) Sprijinirea dezvoltarii continue a sistemului educational de promovare a culturii si competentelor antreprenoriale (formare antreprenoriala).

d) Sprijinirea si sustinerea formarii profesionale a adultilor in vederea cresterii calitatii resursei umane necesare IMM-urilor, inclusiv prin proiecte destinate formarii pentru tinerii intreprinzatori fara pregatire superioara.

e) Acordarea de facilitati fiscale microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii, pentru primul an fiscal de la inregistrarea in Registrul Comertului.

f) Sprijinirea nevoilor de finantare a IMM-urilor prin diverse instrumente investitionale si vehicule financiare, cum ar fi, de exemplu, retelele de investitori de tip business angels si programele nationale de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii.

g) Limitarea introducerii de noi sarcini administrative/obligatii de raportare, pentru IMM, in vederea asigurarii unui mediu de afaceri prietenos, favorabil si stimulativ pentru initiativa antreprenoriala

h) Introducerea obligativitatii prezentarii in grupul pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra IMM a raportului privind efectuarea „Testului IMM” in baza caruia grupul emite initiatorului unui aviz consultativ cu privire la oportunitatea aprobarii si aplicarii proiectului de act normativ.

i) Perfectionarea cadrului administrativ organizatoric 5 cu privire la transferul intreprinderilor mici si mijlocii.

j) Clarificarea domeniilor in care se instituie si se deruleaza programe nationale destinate finantarii IMM.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

New regulations on antitrust damages actions in Romania

The long-awaited Antitrust Damages Directive, which all Member States should have implemented in their legal systems by 27 December 2016, has finally been transposed into Romanian legislation by the Emergency Government Ordinance No. 39/2017 ("EGO"), in force as of 8 June 2017. Damage claims for competition...

( 0 http://pro-legal.ro/new-regulations-on-antitrust-damages-actions-in-romania/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau