Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Intra Rosegur in insolventa? Ultimele noutati si posibile scenarii privind solutionarea cererii de insolventa

La inceputul lunii martie 2013, Prosegur Compania (CIA) de Seguridad SA, unul dintre principalii asociati ai companiei de securitate ROSEGUR S.A., a solicitat insolventa acestei companii. Cererea de deschidere a procedurii insolventei face obiectul dosarului nr. 9582/3/2013, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti.

La momentul inregistrarii cererii de deschidere a procedurii insolventei cu privire la Rosegur SA, nu se cunostea care va fi data primului termen de judecata in aceasta cauza. Insa, potrivit ultimelor informatii publicate pe Portalul Instantelor de Judecata, se pare ca primul termen de judecata in acest dosar va avea loc in data de 18.04.2013.

Ce se poate intampla la acest prim termen de judecata: va intra Rosegur in insolventa?

Asa cum aratam in stirea initiala cu privire la cererea de insolventa, faptul ca Rosegur SA nu si-a cerut singura insolventa (prin propriile organe de conducere), ci solicitarea de deschidere a procedurii insolventei a fost depusa de catre unul dintre asociati (Prosegur Spania), reflecta ca intre asociati si/sau administratori exista serioase divergente de opinie cu privire la starea de insolventa a societatii Rosegur.

Prin urmare, in cazul in care asociatii si/sau administratorii Rosegur SA isi rezolva in mod amiabil divergentele si ajung la un punct comun pana la primul termen de judecata (18.04.2013), este posibil ca asociatul Prosegur Spania sa isi retraga cererea de insolventa si astfel sa se inchida acest dosar.

In cazul in care asociatul Prosegur nu isi retrage cererea de insolventa, pana la primul termen de judecata societatea Rosegur SA, prin organele sale de conducere, va avea trei optiuni:

1)            sa recunoasca starea de insolventa, dar sa-si manifeste dorinta de a-si reorganiza activitatea prin depunerea unui Plan de Reorganizare

In acest caz, instanta va dispune deschiderea procedurii generale de insolventa iar Rosegur SA va intra intr-o “perioada de observatie” pe parcusul careia isi va continua activitatea curenta, pana cand se va intocmi Tabelul Definitiv de Creante iar creditorii vor decide daca aproba sau nu un Plan de Reorganizare.

2)           sa recunoasca starea de insolventa si sa solicite intrarea direct in faliment

In acest caz, instanta va dispune deschiderea procedurii simplificate a falimentului, va ridica dreptul de administrate al societatii si va numi un lichidator judiciar care va trebuie sa faca demersuri pentru lichidarea societatii (ex. concediere salariati, vanzare active etc.).

3)           sa conteste starea de insolventa si sa solicite respingerea cererii de deschidere a procedurii insolventei formulate de catre asociatul Prosegur Spania.

In acest caz, conform Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, daca instanta va respinge contestatia debitoarei Rosegur SA, va deschide procedura insolventei iar Rosegur SA nu va mai putea propune un Plan de Reorganizare, ci un asemenea plan va putea fi depus doar de catre administratorul judiciar sau de catre creditori.

Avand in vedere ca, potrivit informatiilor financiare publicate pe site-ul Ministerului de Finante, in anul 2011 Rosegur S.A. nu a inregistrat profit, ci a declarat o pierdere totala de 5.709.599 RON, este foarte probabil ca Rosegur S.A. nu detine resursele banesti necesare pentru a-si sustine propria activitate.

Prin urmare, in cazul in care asociatul Prosegur Spania nu isi va retrage cererea de insolventa, compania Rosegur S.A. va putea evita deschiderea procedurii insolventei numai daca va reusi sa obtina resursele banesti necesare pentru achitarea datoriei fata de Prosegur Spania.

Teoretic, o asemenea finantare s-ar putea obtine fie de la o institutie financiar-bancara, fie de la celalalt asociat al Rosegur S.A. (si anume, fondul de investitii spaniol GED Eastern Fund II). Practic, insa, sunt sanse extrem de mici ca o banca sa acorde un credit companiei Rosegur S.A., in conditiile in care aceasta inregistreaza pierderi financiare din activitate. Prin urmare, speranta de finantare ramane la asociatul GED Eastern Fund II.

Daca Rosegur S.A. nu va obtine rapid o finantare pentru achitarea datoriei fata de Prosegur Spania, iar aceasta din urma isi va mentine cererea de insolventa, este cel mai probabil ca la termenul de judecata din data de 18.04.2013 se va deschide procedura de insolventa cu privire la Rosegur S.A.

In cazul in care doriti sa ramaneti la curent cu desfasurarea procedurii de insolventa a Rosegur S.A., in Centrul de Informare Pro-Legal aveti acces (link) direct catre Portalul Instantelor de Judecata si catre Portalul ONRC (sectiunea Buletinului Procedurilor de Insolventa), doua dintre cele mai importante surse oficiale de informatii cu privire la procedurile de insolventa. Daca ati accesat aceste Portaluri, insa nu stiti cum sa cautati informatia dorita, mai jos aveti la dispozitie doua scurte ghiduri de folosire a acestora:

Despre Rosegur:

Rosegur este una dintre cele mai importante companii de securitate din Romania, care ofera servicii integrate de securitate la nivel national. Rosegur are aproximativ 30 de sucursale in care lucreaza circa 3.000 de angajati, dar si numerosi subcontractori. Rosegur are ca principali clienti banci (Millenium Bank, Raiffeisen Bank), companii de asigurari (Generali, Groupama) precum si firme din FMCG (Lidl, Carrefour), telecom (Vodafone) sau din energie (Mol).

Spaniolii de la Prosegur se pare ca vor fi reprezentanti in acest litigiu de avocatii de la societatea Salans, Moore si Asociatii (SNR Denton), care au depus cerere de deschidere a procedurii insolventei in numele Prosegur.

Citeste si…

 

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau