Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Intarzierile la plata facturilor vor inceta dupa data de 16 martie 2013

Potrivit Comisiei Europene, obiceiul pagubos al intarzierii platilor va cunoaste un sfarsit pe 16 martie. Aceasta deoarece 16 martie 2013 este data pana la care statele membre au fost obligate sa integreze in legislatiile nationale textul revizuit al Directivei 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale.

Conform directivei, autoritatile publice trebuie sa plateasca pretul bunurilor si serviciilor pe care le achizitioneaza, in termen de 30 de zile calendaristice sau, in circumstante exceptionale, in termen de 60 de zile. Intreprinderile (societatile comerciale) trebuie sa isi plateasca facturile in termen de 60 de zile calendaristice, cu exceptia cazului in care se stabilesc intentionat conditii diferite si in cazul in care termenul nu este in mod vadit injust pentru creditor.

Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat pe aceasta tema: „IMM-urilor le este deosebit de greu sa-si apere dreptul de a fi platite la timp. Intarzierea platilor inseamna pentru ele timp si bani pierduti, iar disputele legate de facturi nu fac decat sa inrautateasca relatiile cu clientii. Aceasta cultura paguboasa a platilor intarziate trebuie sa ia sfarsit. Este timpul ca statele membre sa implementeze in legislatiile nationale directiva privind intarzierea in efectuarea platilor, oferind astfel IMM-urilor sprijinul vital de care au nevoie in aceste vremuri dificile si ajutandu-le sa-si indeplineasca astfel rolul esential pe care il joaca in crearea de locuri de munca pentru Europa.

Noile reglementari sunt simple:

  • Autoritatile publice trebuie sa plateasca pretul bunurilor si serviciilor pe care le achizitioneaza, in termen de 30 de zile calendaristice sau, in circumstante exceptionale, in termen de 60 de zile calendaristice.
  • Libertatea contractuala in tranzactiile comerciale ale intreprinderilor (societatilor comerciale): acestea trebuie sa isi plateasca facturile in termen de 60 de zile calendaristice, cu exceptia cazului in care se stabilesc intentionat alte conditii si in cazul in care termenul nu este in mod vadit injust pentru creditor.
  • Intreprinderile au automat dreptul sa solicite dobanzi pentru platile intarziate si pot obtine automat o suma minima fixa de 40 EUR cu titlu de compensatie pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensatii pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.
  • Rata statutara a dobanzii pentru platile intarziate creste la cel putin 8 puncte procentuale peste dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene. Autoritatile publice nu au voie sa stabileasca o rata a dobanzii pentru plati intarziate sub acest prag.
  • Intreprinderile pot contesta mai usor, in fata instantelor nationale, clauzele si practicile vadit injuste.
  • Mai multa transparenta si o campanie de informare mai intensa: statele membre trebuie sa publice ratele dobanzii pentru platile intarziate astfel incat toate partile implicate sa fie informate.
  • Statele membre sunt incurajate sa instituie coduri de practica privind platile la termen.
  • Statele membre pot continua sa mentina sau sa puna in aplicare legi si reglementari care sunt mai favorabile creditorului decat dispozitiile directivei.

Directiva privind intarzierea efectuarii platilor a fost conceputa pentru a combate platile intarziate in cadrul tranzactiilor comerciale. Legea care a stat la baza ei, Small Business Act (SBA), si care reflecta dorinta Comisiei de a recunoaste rolul central al IMM-urilor in economia UE, a evidentiat ca accesul efectiv la finantare constituie una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta IMM-urile.

In ceea ce priveste implementarea directivei in Romania, aceasta s-a realizat initial doar in mod partial, prin Noul Cod civil si prin Ordonanta Guvernului nr.13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar (care transpunea doar art. 2 pct. 6 din Directiva 2011/7/UE).

Relativ recent, insa, in data de 12.03.2013, plenul Camerei Deputatilor a adoptat un proiect de Lege privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritatile contractante, care transpune integral prevederile Directivei susmentionate. Cu privire la acest act normativ, Camera Deputatilor este for decizional, dupa adoptare proiectul fiind trimis spre promulgare.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau