Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Aspecte juridice fundamentale cu privire la concediul de odihna

Dreptul la concediu de odihna este un drept imperativ si obligatoriu, garantat tuturor salariatilor, in primul rand prin Constitutia Romaniei, dar si prin Codul Muncii.

Fiind un drept absolut obligatoriu, concediul nu poate face obiectul vreunei cesiuni sau renuntari, iar durata sa nu poate fi redusa sub limita minima legala nici macar cu acordul explicit al salariatului; orice astfel de cesiune, renuntare sau limitare este nula absolut.

Cu alte cuvinte, salariatul nu poate renunta sub nicio forma la zilele sale de concediu de odihna, iar angajatorul este obligat sa ii acorde salariatului intreaga perioada a concediului la care acesta are dreptul legal.

Durata concediului de odihna

Codul Muncii prevede, ca regula generala, o durata minima de 20 (douazeci) de zile lucratoare pe an pentru concediul de odihna. Prin exceptie de la aceasta regula, concediul de odihna va avea o durata mai mare in urmatoarele situatii:

  • pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani – 3 zile suplimentare;
  • pentru salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare – 3 zile suplimentare;
  • pentru nevazatori – 3 zile suplimentare;
  • atunci cand contractul individual de munca al salariatilor, un contract colectiv de munca aplicabil angajatorului sau regulamentul intern al acestuia prevede o durata mai mare decat cele 20 de zile lucratoare – in functie de cat prevede respectivul contract/regulament

atentieAtentie: In durata concediului de odihna nu intra sarbatorile legale, zilele libere platite la care salariatii ar putea avea dreptul conform contractului colectiv/regulamentului intern aplicabil (ex. evenimente familiale deosebite – casatorie, deces etc.) si nici zilele de repaus saptamanal ale salariatilor.

Cum se acorda concediul de odihna

(i)     concediul de odihna se acorda in natura

atentieAtentie: Singurul caz in care concediul de odihna se poate compensa in bani este atunci cand un contract de munca inceteaza iar salariatul mai are zile de concediu neefectuate. Intr-un astfel de caz, compensarea in bani este insa doar posibila, nu si obligatorie, astfel ca, daca anterior incetarii contractului, partile cad de acord ca zilele de concediu neefectuate sa fie acordate/efectuate in natura, acestea vor fi consumate ca atare anterior incetarii contractului si nu vor mai fi compensate in bani.

(ii)     concediul de odihna se acorda anual

atentieAtentie: Prin derogare de la regula de acordare anuala a concediului de odihna, efectuarea concediului de odihna aferent unui an este posibila, totusi, in anul urmator: (i) numai in mod exceptional (respectiv, atunci cand aceasta posibilitate reiese din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil) si (ii) numai daca este facuta cel tarziu, pana la sfarsitul anului urmator.

 (iii)     concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata dintr-un an calendaristic

atentieAtentie: In cazul contractelor de munca pe durata determinata, durata concediului de odihna se calculeaza proportional cu durata contractului; spre ex., daca contractul este incheiat pe o perioada de 6 (sase) luni, durata minima a concediului de odihna este de 10 zile.

In schimb, in cazul contractelor de munca cu timp partial, (mai putin de 8 ore pe zi), durata concediului de odihna nu se raporteaza la numarul orelor lucrate, ci la numarul zilelor lucrate; sa luam un exemplu practic: un salariat cu timp partial (sa zicem 4h/zi) care lucreaza intregul an calendaristic va beneficia tot de 20 de zile lucratoare de concediu pe an (la fel ca si un salariat care ar munci in respectivul an 8 ore pe zi), deoarece raportarea zilelor de concediu se face la perioada lucrata (1 an calendaristic), si nu la numarul cumulat de ore lucrate in acest interval. Asadar, chiar si in cazul in care salariatul respectiv ar munci doar cate 1 ora in fiecare zi pe parcursul unui 1 an calendaristic, numarul zilelor de concediu de odihna la care este indreptatit este tot de 20 (zile lucratoare).

(iv)     concediul de odihna se acorda in baza unei programari individuale sau a unei programari colective efectuate de angajator impreuna cu salariatul sau, dupa caz, cu sindicatul ori reprezentantii salariatilor

(v)     concediul de odihna se acorda neintrerupt, timp de cel putin 10 zile lucratoare; restul zilelor de concediu pot fi acordate fractionat

Cum se plateste concediul de odihna

Pentru perioada concediului de odihna salariatul va primi o indemnizatie a carei valoare reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Indemnizatia de concediu se plateste de angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea salariatului in concediu.

 atentieAtentie: Intrucat exprimarea legala pentru formula calculului indemnizatiei de concediu este de „drepturi salariale”, la calculul indemnizatiei de concediu trebuie sa se ia in considerare toate drepturile de natura salariala pe care salariatul le-a obtinut in ultimele 3 luni (ex. salariu, prime, bonusuri, sporuri, echivalentul drepturilor salariale in natura).

Citeste si…

Demisia – drept sau obligatie? Vezi ce spune Codul Muncii

Perioada de proba: aspecte generale si detalii ce trebuie neaparat stiute

Cand, cum si cat de serios pot raspunde penal angajatorii si organele lor de conducere?

Sursa foto

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Ion a spus: August 1st, 2013 at 3:49 pm

Salut,

Daca eu mi-am luat toate zilele de concediu aferent unui contract de 10 luni, si eu mi-am dat demisia dupa 7 luni… este legal sa imi opreasca din salariu zilele luate ‘in plus’? Exemplu:
– 10 luni contract – 18 zile de concediu (1.75 zile/luna)
– am plecat dupa 7 luni si mi-am luat toate zilele de concediu.
– mi s-au oprit 7 zile din salariu ca mi-am incheiat contractul inainte de termen si mi-am luat toate zilele de concediu, desi in contract nu este mentionat nimic de genul.

multumesc anticipat!

Vasile MACOVEI a spus: Septembrie 4th, 2013 at 12:36 pm

DACA UN FUNCTIONAR PUBLIC SAU UN ANGAJAT LA STAT A FOST IN CONCEDIU MEDICAL ,PERIOADA CM SE SCADE DIN PERIOADA LUCRATA?

SORINCHESCU a spus: Noiembrie 5th, 2013 at 1:38 pm

Am 6 luni lucrate,iar acu am fost anuntata k nu o sa mai lucrez.Am dreptul sa solicit banii pe concediu aferent perioadei lucrate,intrucat nu am avut nici o zi de concediu pe epriaoda in care am lucrat?

cristi a spus: Noiembrie 29th, 2013 at 6:17 pm

dupa cit tinp de la angajare pot lua concediu de odihna

marius a spus: Decembrie 8th, 2013 at 10:28 am

buna ziua. am un contract de munca pe perioada determinata de un an de zile iar de la inceputul contractului 01.03.2013 am efectuat doar 5 zile de concediu .Sunt obligat sa-mi iau concediu cuvenit de la inceputul contractului pana la sfarsitul anului 2013 sau se reporteaza pentru anul 2014. o zi buna

TACHE DANIEL a spus: Ianuarie 9th, 2014 at 10:28 am

Buna ziua.
Am un salariat angajat cu aprilie 2013, care a lucrat efectiv 2 luni, dupa care are concediu medical 190 zile, si in curs de pensionare pe caz de boala.
Cate zile de concediu de odihna are dreptul?
Multumesc

stanciu a spus: Iulie 31st, 2014 at 3:40 pm

este posibil ca efectuarea concediului de odihna sa poata fi impusa.
ex .in cazul fochistilor central termice , concediul de odihna se va efectua in perioada de vara cand activitatea centralei termice este redusa, sau la bucatarii este posibil ca din 3 bucatari , doi sa-si ia concediu de odihna in aceeasi perioada.

gagiu daniel a spus: August 7th, 2014 at 6:20 am

am fost in concediu crestere copil pina la un an mam intors la munca de 2 luni am dreptu la concediu de odihna.

Pro Legal a spus: Septembrie 27th, 2014 at 9:53 pm

Desigur

Viorica a spus: Ianuarie 17th, 2015 at 9:16 pm

Buna seara, In cursul anului 2014 in prima decada a anului ,respectiv in luna ianuarie am avut 10 zile medical ,iar in aprilie -iunie 62 zile concediu medical in total 72 zile. In luna iulie am luat CO am dreptul dupa vechime la 30 zile. La lichidarea din luna ianuarie 2015 mi s-a retinut pe statul de plata 190lei urmand ca in urmatoarele 3 luni sa mi se opreasca in transe egale cate 190 lei pana la recuperarea sumei de 758 lei pe care cei de la resurse umane au motivat ca trebuie sa mi-o retina.Au zis ca pentru ca am avut 72 de zile medical mi-au scazut 6 zile de CO si ca au calculat suma de 758lei In conditiile in care eu am un salar tarifar de 1678lei si prima de vacanta este de 1100lei la care se calculeaza toate darile la stat cuma au ajuns la un asemena calcul? Mai mult nu am primit nici-o decizie de retinere. Apoi vreau sa va intreb daca este legal sa-mi fie mi scazute aceste zile dupa ce au fost efectuate si totodata aceasta suma?Eu am luat banii pe Co in iulie aproximativ doua mii si ceva de lei.Co este un drept la care nu se poate renunta in ce temei legal au facut aceste calcule si aceasta retinere?Va multumesc.

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau