Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat cu privire la tratamentul fiscal al tichetelor cadou

Decizia nr. 605/ 2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntata in sedinta publica din 9 iulie 2013 cu privire la tratamentul fiscal aplicabil tichetelor cadou:

Instanta a statuat faptul ca distribuirea cu regularitate a tichetelor cadou de catre un angajator propriilor salariati (drept recompensa pentru vechimea in cadrul societatii) are natura salariala. In consecinta, aceste sume nu se pot califica drept cheltuieli sociale (sub forma sprijinului social acordat cu ocazia unor evenimente neprevazute), respectiv avantaje salariale pentru care nu se datoreaza contributii sociale obligatorii si impozit pe venit.

Pentru a stabili daca anumite sume reprezinta cheltuieli sociale, Inalta Curte de Casatie si Justitie a avut in vedere urmatoarele criterii ce trebuie indeplinite in mod cumulativ:

  • Caracterul social: sumele sunt destinate sa ajute salariatul in cazul unor evenimente ce presupun cheltuieli suplimentare;
  • Caracterul ocazional: sumele nu sunt platite cu regularitate (anual, trimestrial, etc.);
  • Caracterul facultativ: sumele nu sunt platite ca urmare a unei obligatii asumate prin contractul individual de munca sau prin contractul colectiv de munca;
  • Caracterul personal: ajutorul este acordat in considerarea situatiei particulare a unei persoane sau a unui grup de persoane, nediferenţierea intre beneficiari fiind un indiciu ca sumele achitate nu sunt o cheltuiala de natura sociala.

In masura in care sumele platite nu indeplinesc toate aceste conditii, acestea pot fi recalificate de catre organele fiscale drept venituri salariale. Asadar, tichetele cadou neacordate angajatilor in scop social (conform prevederilor Legii 193/2006) vor fi tratate ca venituri de natura salariala, impozabile similar oricaror alte beneficii.

Prin urmare, se confirma inclusiv prin jurisprudenţa ca tichetele cadou acordate cu regularitate angajatilor, ca urmare a unui raport de munca intre parti si nu pentru anumite situatii deosebite (de ex. inmormantare, boala, nastere), nu pot fi incadrate in categoria cheltuielilor de natura sociala. Pentru aceste cazuri, valoarea tichetelor cadou va fi impozitata drept venit de natura salariala.

Autori:

Raluca Bontas – Director (Deloitte)

Florentina Munteanu – Avocat (Reff si Asociatii)

Adrian Stoian – Manager (Deloitte)

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau