Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat cu privire la tratamentul fiscal al tichetelor cadou

Decizia nr. 605/ 2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntata in sedinta publica din 9 iulie 2013 cu privire la tratamentul fiscal aplicabil tichetelor cadou:

Instanta a statuat faptul ca distribuirea cu regularitate a tichetelor cadou de catre un angajator propriilor salariati (drept recompensa pentru vechimea in cadrul societatii) are natura salariala. In consecinta, aceste sume nu se pot califica drept cheltuieli sociale (sub forma sprijinului social acordat cu ocazia unor evenimente neprevazute), respectiv avantaje salariale pentru care nu se datoreaza contributii sociale obligatorii si impozit pe venit.

Pentru a stabili daca anumite sume reprezinta cheltuieli sociale, Inalta Curte de Casatie si Justitie a avut in vedere urmatoarele criterii ce trebuie indeplinite in mod cumulativ:

  • Caracterul social: sumele sunt destinate sa ajute salariatul in cazul unor evenimente ce presupun cheltuieli suplimentare;
  • Caracterul ocazional: sumele nu sunt platite cu regularitate (anual, trimestrial, etc.);
  • Caracterul facultativ: sumele nu sunt platite ca urmare a unei obligatii asumate prin contractul individual de munca sau prin contractul colectiv de munca;
  • Caracterul personal: ajutorul este acordat in considerarea situatiei particulare a unei persoane sau a unui grup de persoane, nediferenţierea intre beneficiari fiind un indiciu ca sumele achitate nu sunt o cheltuiala de natura sociala.

In masura in care sumele platite nu indeplinesc toate aceste conditii, acestea pot fi recalificate de catre organele fiscale drept venituri salariale. Asadar, tichetele cadou neacordate angajatilor in scop social (conform prevederilor Legii 193/2006) vor fi tratate ca venituri de natura salariala, impozabile similar oricaror alte beneficii.

Prin urmare, se confirma inclusiv prin jurisprudenţa ca tichetele cadou acordate cu regularitate angajatilor, ca urmare a unui raport de munca intre parti si nu pentru anumite situatii deosebite (de ex. inmormantare, boala, nastere), nu pot fi incadrate in categoria cheltuielilor de natura sociala. Pentru aceste cazuri, valoarea tichetelor cadou va fi impozitata drept venit de natura salariala.

Autori:

Raluca Bontas – Director (Deloitte)

Florentina Munteanu – Avocat (Reff si Asociatii)

Adrian Stoian – Manager (Deloitte)

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PeliFilip a oferit consultanta cu privire la fuziunea companiilor ce detin doua centre comerciale din Bucuresti

cf-pf

Casa de avocatura PeliFilip a oferit consultanta juridica grupului Anchor in proiectul de fuziune a companiilor din cadrul acestuia, care detin si opereaza Bucuresti Mall si Plaza Mall. Procesul a fost gandit ca o fuziune prin absorbtie, in care intregul patrimoniu Plaza Mall a fost transferat catre...

( 0 http://pro-legal.ro/pelifilip-a-oferit-consultanta-cu-privire-la-fuziunea-companiilor-ce-detin-doua-centre-comerciale-din-bucuresti/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau