Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

In 2013 sunt asteptate concedieri masive in domeniul industrial si bugetar

Primele doua luni din 2013 au fost cele mai pline, de cand a inceput criza, de greve si manifestatii ale salariatilor amenintati cu pierderea locului de munca, potrivit publicatiei Evenimentul Zilei.

Principalul domeniu unde sunt asteptate concedieri masive in 2013 este marea industrie.

Astfel, in primul rand sunt vizate de concedieri companiile care se afla deja in procese de restructurare sau insolventa, cum este Oltchim. Combinatul a lucrat in ultimele sase luni la sub 10% din capacitate, ceea ce a accelerat procesul de degradare.

La Oltchim, situatia este aproape transata. Fara Arpechim, pe care Petrom a anuntat ca doreste sa il demoleze, combinatul nu poate produce decat la 40% din capacitate. Asta va fi solutia – vanzarea catre o companie care sa il mentina la aceasta capacitate”, a spus pentru EVZ Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Si la combinatele detinute de Mechel sunt posibile concedieri: Vanzarea combinatelor catre Nikarom Invest, o companie de dimensiuni reduse, a fost facuta pentru ca Mechel sa isi poata pastra nepatata imaginea”, spune Parvan. El crede ca Nikarom va fi paravanul in spatele caruia se va face restructurarea, iar combinatele vor fi inchise.

Combinatul de celuloza si hartie “Somesul” din Dej, intrat recent in insolventa, planuieste, de asemenea, concedierea tuturor salariatilor. Potrivit Capital, Mircia Giurgiu, consilier al ministrului Muncii, Mariana Campeanu, a participat la o intalnire de lucru convocata la Dej de deputatul Cornel Itu pe tema disponibilizarilor din sectorul economic privat si gasirii unor solutii reale pentru oamenii care raman fara locuri de munca.

In al doilea rand, sunt asteptate concedieri masive in marile companii de stat aflate pe lista privatizarilor, cum sunt CFR si Posta Romana. De asemenea, si in cazul Tarom, prima companie de stat cu management privat, se asteapta ca strategia de restructurare sa includa si concedieri.

Nu in ultimul rand, si in domeniul administratiei de stat sunt posibile concedieri masive in anul 2013. Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, numarul de bugetari trebuie redus pana in 2018, interval in care numarul locurilor de munca din economie ar trebuie sa urce cu cel putin 1 milion. “Guvernul acesta are un rol istoric. Trebuie sa fie primul guvern care sa fie intr-adevar guvernul societatii deschise şi al economiei de piata, sa nu fie doar guvernul unui sector, in dauna celorlalte. Sa nu fie guvernul administratiei impotriva societatii civile, sa fie un guvern deschis”, a spus Vosganian in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata de Pro TV.

Citeste si …

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau