Impozitul forfetar va fi aplicat din al doilea semestru al acestui an, a spus, ieri, Maria Grapini, ministrul delegat pentru turism, mediu de afaceri si IMM, care a precizat ca Ministerul Economiei (ME) a finalizat studiile de impact pentru aplicarea acestui impozit, informeaza ziarul Bursa.
Oficialul a anunţat ca a trimis studiile Ministerului Finanţelor Publice (MFP), adaugand: “Studiile de impact le-am facut noi, le-am predat la domnul Chiţoiu (n.r. ministrul finanţelor publice) si ramane ca din semestrul doi sa fie aplicat acel nou impozit, in funcţie de anumiţi indicatori relevanţi, la hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele, baruri, reparaţii auto, pe coduri CAEN. Niciodata nu s-a aplicat decat un impozit general. De aceea este o diferenţa foarte mare faţa de ceea ce s-a aplicat pana acum“.
Ministrul de resort a anunţat inca din luna ianuarie ca intenţioneaza sa faca toate demersurile astfel incat impozitul forfetar sa poata fi aplicat din semestrul al doilea al acestui an, menţionand ca acesta se va aplica sub forma de procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.
Desi hotelierii s-au opus aplicarii impozitului forfetar, afirmand ca introducerea lui nu ar fi decat o taxa in plus pentru hoteluri si pensiuni, stimuland evaziunea si munca la negru, intreprinzatorii au anunţat ca nu se vor opune impozitului forfetar, daca vor fi respectate punctele pe care le-au discutat cu ministrul Grapini si daca testele si analizele vor avea efecte pozitive.
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a spus, in ianuarie, ca impozitul forfetar urmareste simplificarea birocraţiei si ca va fi stabilit doar dupa consultarile cu reprezentanţii domeniilor vizate: “Se va introduce (n.r. impozitul forfetar) selectiv, doar in anumite domenii, in special in servicii, unde exista un grad redus de fiscalizare. Se are in vedere sa se elimine situaţiile in care un hotel important din Bucuresti, cu un grad de ocupare de peste 80%, nu plateste impozit ca nu raporteaza, de ani de zile, profit. Deci, se va aplica mai ales unitaţilor de turism, de cazare, dar si saloanelor de coafura si unitaţilor de incalţaminte etc.“.
Potrivit domniei sale, vor fi avute in vedere criterii precum amplasarea afacerii, vadul comercial si indicele de sezonalitate, care sunt analizate pentru stabilirea acestei taxe.
Cristian Parvan a menţionat, la randul sau: “Se intenţioneaza abandonarea acelui impozit forfetar care nu ar ţine cont decat de cifra de afaceri si se doreste aplicarea unui impozit pentru sectorul servicii care sa echilibreze nevoia statului de a incasa taxe, in mod corect, cu fiscalizarea mediului de afaceri de asa natura incat acesta sa ramana interesat sa funcţioneze pe piaţa noastra. Va fi aplicat tot la cifra de afaceri, dar se va ţine cont de mai mulţi factori, cum ar fi vadul comercial. Exista posibilitatea ca angajatorii care incheie contracte de munca sa beneficieze de o reducere a acestui impozit pentru fiecare salariat cu carte de munca pe care il are in compania sa“.
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2024. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0 )Citeste articolulPrin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0 )Citeste articolulPe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0 )Citeste articolul