Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Flexibilizarea relatiilor de munca prin contractul de munca cu timp partial

Flexibilizarea relatiilor de munca prin contractul de munca cu timp partial

Reglementarea muncii cu timp partial a aparut din nevoia organizarii cat mai flexibile a muncii, atat pentru salariati, cat si pentru angajatori. Astfel, intr-un contract de munca cu timp partial, si salariatul, dar si angajatorul, pot gasi perspectiva stabilirii unui numar de ore de munca concordant cu nevoile efective ale amandurora sau adaptabil acestor nevoi, nemaifiind astfel tinuti de rigorile unei norme intregi de munca de 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore pe saptamana.

Este important de stiut ca un contract de munca”part-time” poate fi incheiat oricand partile convin aceasta, fara a exista limitari de natura celor existente, spre exemplu, in cazul contractului de munca pe perioada determinata (respectiv, posibilitatea incheierii acestuia doar in cazul incadrarii intr-unul din cazurile enumerate de lege). Totusi, si contractul de munca cu timp partial prezinta cateva particularitati care trebuie cunoscute si luate in considerare atat de salariatii incadrati cu un astfel de tip de contract, cat si de angajatorii lor.

Principul flexibilitatii raporturilor de munca reflectat atat de bine prin contractul de munca cu timp partial nu isi gaseste insa aplicabilitate si in cazul functionarilor publici pentru care legislatia specifica in vigoare prevede numai posibilitatea unui raport de munca cu timp integral, nu si a unuia cu timp partial.

Ce inseamna munca partiala?

Potrivit Codului Muncii, se considera ca presteaza munca partiala „salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru ale unui salariat cu norma intreaga comparabil”. Cu alte cuvinte, un program de lucru mai scurt cu oricat de putin decat programul normal de munca este calificat ca fiind un program de munca cu timp partial.

atentieDe stiut: Prin modificarile aduse Codului muncii prin OUG nr. 55/2006, calificarea muncii cu timp partial a fost redefinita. Astfel, inainte de OUG 55/2006, un contract de munca era considerat cu timp de munca partial numai daca cumula un minim de 2 ore de munca pe zi sau 10 ore de munca pe saptamana. Aceasta limita a fost inlaturata astfel ca in prezent legea nu mai prevede un numar minim de ore pentru a califica un contract de munca partiala, ci singura conditie pentru un astfel de contract ramane aceea ca numarul de ore lucrate sa nu depaseasca numarul de ore ale unui program de munca cu timp integral.

Totusi, cel putin la nivel teoretic, s-ar putea putea pune problema daca, in reglementarea actuala, se poate incheia un contract de munca cu timp partial pentru oricat de putin timp, spre exemplu, chiar si pentru cateva minute de munca prestata. In lipsa unei limite minime legale a numarului de ore de munca cu timp partial, am fi tentati sa consideram ca o astfel de posibilitate nu ar putea fi totalmente exclusa; totusi, tinand cont de faptul ca toate normele legale care fac referire la timpul de munca si la salarizare, au ca unitate de masura ora, este mai rezonabil si pertinent sa consideram ca, si in cazul contractului de munca cu timp partial, este necesar sa existe cel putin 1 ora de munca prestata in decursul unei luni calendaristice.

Ce aspecte esentiale trebuie neaparat stiute despre contractul de munca cu timp partial…:

1)         …ca se incheie obligatoriu in forma scrisa

Nota:   Forma scrisa a contractului de munca cu timp partial nu mai este, totusi, o particularitate a acestui tip de contract (ca in reglementarea anterioara) deoarece, in reglementarea actuala, orice contract de munca trebuie incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii.

 

2)         …ca poate fi incheiat atat pe durata determinata, cat si pe durata nedeterminata

 

3)         …ca implica anumite drepturi specifice pentru salariati, dar si obligatii corelative pentru angajatori (astfel cum acestea sunt prezentate mai jos)

 

4)         …ca trebuie sa cuprinda clauzele minime obligatorii cerute de lege pentru orice contract de munca, dar si anumite clauze specifice contractului de munca cu timp partial

atentieDe stiut:

*) Clauzele minime in orice contract de munca (si deci, si in contractul de munca cu timp partial) sunt: partile, obiectul, functia salariatului, locul muncii, durata contractului, atributiile postului, criteriile de evaluare profesionala, conditiile de munca, durata muncii (si repartizarea programului de munca), concediul de odihna, salarizarea, drepturi si obligatii generale ale partilor, drepturi si obligatii ale partilor privind sanatatea si securitatea in munca, perioada de proba, perioada de preaviz, clauze diverse (instanta competenta, modificarea contractului de munca prin act aditional, completarea contractului cu dispozitiile Codului Muncii/contractelor colective de munca etc.)

**) Clauzele specifice unui contract de munca cu timp partial sunt: conditiile in care se poate modifica programul de munca; interdictia de a efectua ore suplimentare.

atentieAtentie:

*) Interdictia de prestare de ore suplimentare in cadrul unui contract de munca cu timp partial nu se aplica in cazuri de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora. Vezi mai multe detalii despre aceasta si despre regimul orelor suplimentare AICI.

**) In cazul in care un contract de munca cu timp partial nu prevede unul dintre urmatoarele elemente: (i) durata muncii si repartizarea programului de munca; (ii) programul de munca sau (iii) interdictia efectuarii de ore suplimentare, respectivul contract este considerat a fi contract cu timp normal de munca (chiar daca, in realitate, salariatul presteaza munca partiala).

Drepturile salariatilor cu timp de lucru partial si obligatiile corelative ale angajatorilor acestora

In contextul unor nevoi mai reduse ale volumului si graficului de activitate, angajatorii pot sa recurga, la folosirea muncii cu timp partial, insa, acestia trebuie sa aiba in vedere ca salariatul care presteaza munca partiala trebuie sa fie tratat la fel ca un salariat cu norma intreaga, fara discriminari de orice natura.

In fond, ceea ce diferentiaza un salariat cu timp partial de un salariat cu norma intreaga este volumul de munca pe care il presteaza fiecare si, in mod corelativ, nivelul salariului acordat proportional.

Nr. Drepturile salariatilor cu timp partial   Obligatia corelativa a angajatorului
1. Salariatii incadrati cu timp  de lucru partial au aceleasi drepturi de care se bucura salariatii cu norma intreaga  sageata-dubla Angajatorii au obligatia de a nu discrimina salariatii cu timp partial de lucru in raport cu salariatii cu timp integral de lucru in privinta drepturilor acordate 
2. Salariatii cu timp de lucru partial au drepturi salariale proportionale cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru  sageata-dubla Angajatorii au obligatia de a calcula salariul pentru un salariat incadrat cu timp de lucru partial, proportional cu timpul lucrat in raport cu un salariat cu timp integralNota: Angajatorii pot acorda salariatilor cu timp partial drepturi salariale superioare celor rezultate din calculul proportiei
3. Posibilitatea de transformare a programului partial de munca in program integral, daca exista o astfel de oportunitate in cadrul angajatorului  sageata-dubla 1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera de la un loc de munca cu timp partial la un loc de munca cu timp integral;2) Angajatorul este obligat sa afiseze la timp la sediul sau lista locurilor de munca cu timp integral aparute3) Angajatorul este obligat sa transmita de indata sindicatului/reprezentantilor salariatilor lista locurilor de munca cu timp integral aparute
4. Posibilitatea de prelungire a duratei programului cu timp partial de lucru, daca exista o astfel de oportunitate in cadrul angajatorului  sageata-dubla Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor cu timp partial de a-si prelungi programul de munca 
atentieAtentie: Salariatul cu timp partial are dreptul la un concediu de odihna integral (respectiv, minim 20 de zile lucratoare/an, si nu proportional cu orele de munca prestate. Bineinteles, in cazul in care contractul de munca cu timp partial este incheiat pe o durata determinata de timp (spre exemplu, 6 luni), numarul zilelor concediului de odihna a salariatului va fi proportional cu durata contractul (respectiv, 10 zile).

 

Citeste si…

Sursa foto

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

gina a spus: Aprilie 10th, 2014 at 12:36 pm

Pentru un salariat angajat cu timp de lucru 3 ore se plateste de catre salariat CAS, Sanatate, Somaj, Impozit dar nu beneficiaza de deduceri. Firma nu plateste pentru slariat creante salariale ?

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau