Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Extinderea ariei de impozitare a nerezidentilor

Extinderea ariei de impozitare a nerezidentilor

Incepand cu 1 februarie 2013 orice achizitie de servicii prestate de o entitate nerezidenta va face obiectul impozitarii la sursa, indiferent de locul prestarii acesteia (in tara sau in strainatate).

Desi OG 8/2013 a abrogat art. 115 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, iar serviciile de consultanta si management nu mai fac in mod specific obiectul impozitarii la sursa, modificarea art. 115 alin. (1) lit. k) a largit de fapt aria tranzactiilor ce va face obiectul impozitarii la sursa.

Conform acestui articol, orice venituri din servicii (inclusiv consultanta si management) prestate in Romania si in afara Romaniei, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport, vor face obiectul impozitarii la sursa. Cu alte cuvinte, daca pana la 1 februarie 2013 faceau obiectul impozitarii la sursa doar veniturile obtinute de nerezidenti din prestarea de servicii de consultanta, de management sau alte servicii prestate strict pe teritoriul Romaniei, dupa 1 februarie 2013 vor face obiectul impozitarii la sursa toate veniturile obtinute de nerezidenti din prestari servicii (indiferent de natura si locul prestarii acestora).

O astfel de modificare legislativa va conduce la eforturi semnificative de conformare din partea contribuabililor. Practic, din analiza prevederilor nou introduse, se constata ca pentru orice factura primita de la un nerezident se va pune problema: trebuie sau nu sa retin impozit? O sa ajungem in situatia in care vom solicita certificate de rezidenta fiscala de la absolut toti partenerii nostri externi. Imaginati-va ce ar inseamna pentru o firma din Romania sa solicite certificat de rezidenta fiscala de la Google pentru facturile de adwords, sau pentru altele astfel de achizitii. In plus aceste prevederi se aplica si rezidentilor persoane fizice, care de asemenea ar avea obligatia de a retine impozit pentru achizitiile de servicii de la nerezidenti.

Consider un pic ciudat sa definesti veniturile impozabile in Romania ca fiind veniturile din servicii prestate in afara Romaniei. Astfel, se creeaza premisele ca Romania poate impozita orice serviciu prestat oriunde in lume de oricine catre oricine iar formularea de la art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal este cam ambigua, cel putin in opinia mea” a declarat un reprezentant al Viboal Findex.

Citeste si …

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

Maravela|Asociatii, partenerul roman al primei GC Powerlist din CEE a The Legal 500

Maravela|Asociatii este partenerul roman al GC Powerlist pentru Europa Centrala si de Est, compilatie a The Legal 500 ce cuprinde cei mai influenti si inovatori General Counsels din regiune. In urma nominalizarii si evaluarii din partea cercetatorilor The Legal 500, cei mai importanti General Counsel...

( 0 http://pro-legal.ro/maravelaasociatii-partenerul-roman-al-primei-gc-powerlist-din-cee-a-the-legal-500/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau