Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Executarea silita poate fi suspendata pana la publicarea concordatului preventiv

Prin Decizia nr. 5/2011, Curtea de Apel Constanta a retinut ca se poate dispune suspendarea provizorie a executarii silite pana la publicarea concor­datului preventiv aprobat sau pana la respingerea ofer­tei debitoarei de catre majoritatea creditorilor, chiar daca oferta de concordat nu a fost comunicata creditorului urmaritor pana la pro­nuntarea incheierii de suspendare a executarii silite.

Mai jos este redat in extras textul Deciziei Curtii de Apel Constanta:


Debitoarea S.C. K.N SA. a solicitat suspendarea provizorie a urmaririi silite pornita de «editoarea SC N.C. SRL pana la publicarea concordatului preventiv aprobat.

In motivarea cererii s-a aratat ca dupa deschiderea procedurii concordatului preventiv a depus, la data de 6 octombrie 2010, proiectul de concordat preventiv, decla­ratia privind starea de dificultate si lista creditorilor. Data fiind initierea executarii silite de catre creditoarea SC N.C. SRL, este dovedita urgenta in promovarea cererii.

Tribunalul Constanta a admis cererea formulata de debitoarea SC K.N SA, prin conciliator provizoriu M. SPRL, in contradictoriu cu creditoarea SC N.C. SRL si, in temeiul art. 581 C. proc. civ., a dispus suspendarea provizorie a executarii silite pana la publicarea concor­datului preventiv aprobat sau pana la respingerea ofer­tei debitoarei de catre majoritatea creditorilor. In ce priveste conditia speciala prevazuta de art. 22 alin. (1) din Legea nr. 381/2009, se constata ca la dosar se afla dovada depunerii la data de 6 octombrie 2010 a ofertei de concordat preventiv intocmita de conciliatorul provizoriu M. SPRL al debitoarei SC K.N SA in conditiile art. 20 si urm. din Legea nr. 381/2009.

Impotriva acestei sentinte a formulat recurs credi­toarea SC N.C. SRL solicitand respingerea cererii de suspendare provizorie a executarii silite.

Recursul nu este fondat.

Prevederile art. 22, coroborate cu cele ale art. 14 lit. d) din Legea nr. 381/2009 nu impun cerinta comu­nicarii ofertei de concordat preventiv catre creditori sub existenta vreunei sanctiuni, iar pentru a se dispune suspendarea executarii silite este necesar a fi intrunite cumulativ cerintele de exercitiu ale ordonantei presedintiale si dovada depunerii la dosar a ofertei de con­cordat preventiv.

Analizand cererea de chemare in judecata prin prisma cerintelor instituite de art. 22 din Legea nr. 381/2009, judecatorul primei instante a pronuntat o solutie legala si temeinica, verificand toate aspectele impuse de norma suscitata.

In aceste conditii, critica referitoare la necomunicarea catre creditoare a ofertei de concordat pana la pro­nuntarea incheierii de suspendare a executarii silite nu poate fi apreciata ca o cauza de nelegalitate a hotararii recurate, nefiind dovedita nicio vatamare prin aceasta conduita a conciliatorului M. SPRL.

Citeste si …

 

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO CAPITAL Restructuring desemnata administrator judiciar al PRESCON BV

Societatea de practicieni in insolventa PRO CAPITAL Restructuring a fost desemnata in calitate de administrator judiciar al societatii brasovene PRESCON BV S.A., o importanta societate din domeniul constructiilor. PRESCON BV S.A. este una dintre primele companii din grupul PRESCON, cea in jurul careia...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-capital-restructuring-desemnata-administrator-judiciar-al-prescon-bv/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau