Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Executarea silita poate fi suspendata pana la publicarea concordatului preventiv

Prin Decizia nr. 5/2011, Curtea de Apel Constanta a retinut ca se poate dispune suspendarea provizorie a executarii silite pana la publicarea concor­datului preventiv aprobat sau pana la respingerea ofer­tei debitoarei de catre majoritatea creditorilor, chiar daca oferta de concordat nu a fost comunicata creditorului urmaritor pana la pro­nuntarea incheierii de suspendare a executarii silite.

Mai jos este redat in extras textul Deciziei Curtii de Apel Constanta:


Debitoarea S.C. K.N SA. a solicitat suspendarea provizorie a urmaririi silite pornita de «editoarea SC N.C. SRL pana la publicarea concordatului preventiv aprobat.

In motivarea cererii s-a aratat ca dupa deschiderea procedurii concordatului preventiv a depus, la data de 6 octombrie 2010, proiectul de concordat preventiv, decla­ratia privind starea de dificultate si lista creditorilor. Data fiind initierea executarii silite de catre creditoarea SC N.C. SRL, este dovedita urgenta in promovarea cererii.

Tribunalul Constanta a admis cererea formulata de debitoarea SC K.N SA, prin conciliator provizoriu M. SPRL, in contradictoriu cu creditoarea SC N.C. SRL si, in temeiul art. 581 C. proc. civ., a dispus suspendarea provizorie a executarii silite pana la publicarea concor­datului preventiv aprobat sau pana la respingerea ofer­tei debitoarei de catre majoritatea creditorilor. In ce priveste conditia speciala prevazuta de art. 22 alin. (1) din Legea nr. 381/2009, se constata ca la dosar se afla dovada depunerii la data de 6 octombrie 2010 a ofertei de concordat preventiv intocmita de conciliatorul provizoriu M. SPRL al debitoarei SC K.N SA in conditiile art. 20 si urm. din Legea nr. 381/2009.

Impotriva acestei sentinte a formulat recurs credi­toarea SC N.C. SRL solicitand respingerea cererii de suspendare provizorie a executarii silite.

Recursul nu este fondat.

Prevederile art. 22, coroborate cu cele ale art. 14 lit. d) din Legea nr. 381/2009 nu impun cerinta comu­nicarii ofertei de concordat preventiv catre creditori sub existenta vreunei sanctiuni, iar pentru a se dispune suspendarea executarii silite este necesar a fi intrunite cumulativ cerintele de exercitiu ale ordonantei presedintiale si dovada depunerii la dosar a ofertei de con­cordat preventiv.

Analizand cererea de chemare in judecata prin prisma cerintelor instituite de art. 22 din Legea nr. 381/2009, judecatorul primei instante a pronuntat o solutie legala si temeinica, verificand toate aspectele impuse de norma suscitata.

In aceste conditii, critica referitoare la necomunicarea catre creditoare a ofertei de concordat pana la pro­nuntarea incheierii de suspendare a executarii silite nu poate fi apreciata ca o cauza de nelegalitate a hotararii recurate, nefiind dovedita nicio vatamare prin aceasta conduita a conciliatorului M. SPRL.

Citeste si …

 

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

New regulations on antitrust damages actions in Romania

The long-awaited Antitrust Damages Directive, which all Member States should have implemented in their legal systems by 27 December 2016, has finally been transposed into Romanian legislation by the Emergency Government Ordinance No. 39/2017 ("EGO"), in force as of 8 June 2017. Damage claims for competition...

( 0 http://pro-legal.ro/new-regulations-on-antitrust-damages-actions-in-romania/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau