Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

ELCEN semnează cu japonezii de la Marubeni un contract în valoare de 170 milioane euro pentru o centrală pe gaze

Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România, și firma japoneză Marubeni Corporation au semnat contractul pentru înființarea unei societăți mixte. Noua societate vizează construcția în comun a unei centrale pe gaze de circa 250 MW, în valoare de aproximativ 170 milioane de euro, pe amplasamentul de la Fântânele (județul Mureș).

Societatea mixtă, S.C. Fântânele Gas Power S.A., va fi deținută în proporție de 90% de către Marubeni Corporation, restul de 10% din acțiuni revenind Electrocentrale București. Compania creată va funcționa ca producător independent de energie (IPP).

“Implementarea proiectului de la Fântânele, în colaborare cu Marubeni, este benefică nu numai pentru ELCEN, cât și pentru Sistemul Energetic Național. Flexibilitatea și eficiența soluției tehnice alese pune la dispoziția sistemului o sursă pentru echilibrare și capacitatea necesară ca rezervă la regenerabile. Asocierea know-how-ului japonez cu experiența românească în energetică reprezintă certitudinea implementării cu succes a acestui proiect unic în România”, a declarat, într-un comunicat, Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

“Fântânele este primul nostru proiect de investiție în infrastructura din România și suntem încântați pentru atingerea acestei etape de dezvoltare, ca parte a strategiei pe termen lung pentru o participare mai semnificativă în Europa Centrală și de Est. Marubeni Europower urmărește să-și extindă prezența în România, iar acest proiect pilot poate să demonstreze stabilitatea, siguranța și funcționalitatea unei piețe de energie care tinde către un sistem energetic independent. Vom face toate eforturile posibile pentru a finaliza cu succes acest proiect împreună cu partenerii noștri și suntem încrezători într-o colaborare apropiată cu toate autoritățile implicate în procesul de finanțare specific regulilor și standardelor internaționale”, a precizat Hiroshi Tachigami, presedintele Marubeni Europower.

La semnarea documentelor pentru înființarea societății mixte au participat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN, Hiroshi Tachigami, preşedintele Marubeni Europower, dar şi alți reprezentanți din cadrul celor două companii, precum şi din partea autorităţilor.

Proiectul presupune realizarea unor unități de producție de energie electrică alimentate cu gaze naturale, amplasate în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, care este în prezent dezafectată. Noile unități de producție vor fi echipate cu instalații care să asigure o eficiență ridicată a ciclului, funcționare flexibilă, pornire rapidă (circa 10 minute) şi care să genereze emisii poluante reduse.

În ceea ce privește finanțarea, circa 30% din capital va fi aport în numerar al Marubeni la capitalul social al societății mixte, restul urmând să fie asigurat prin împrumut de la instituții de credit și/sau bănci comerciale. ELCEN va contribui cu aport în natură, prin terenul necesar realizării proiectului și cu accesul la utilități.

Noua companie va fi înregistrată la Registrul Comerțului pe parcursul lunii august 2014, urmând să fie parcurse toate etapele necesare obținerii închiderii financiare. Potrivit estimărilor actuale, construcția centralei va fi realizată în aproximativ 18 luni de la data închiderii financiare a proiectului. Intrarea în exploatare comercială a noii centrale ar urma să aibă loc în 2017.

Marubeni Corporation a fost asistată juridic de casa de avocatură „Țuca Zbârcea & Asociații”, echipa de avocati fiind coordonata de Sorin Vlădescu, partener in cadrul “Țuca Zbârcea & Asociații”.

Despre ELCEN

ELCEN a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. La ora actuală, Departamentul pentru Energie este acționarul majoritar al ELCEN, deținând peste 90% din acțiunile companiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) și din București (90%). Societatea acoperă și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național. Anul trecut, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde lei (380 milioane euro) și un profit net de 51 milioane lei (11,7 milioane euro).

Despre Marubeni Corporation
Fondată în 1858 în Japonia, Marubeni Corporation este un conglomerat industrial acoperind o arie largă de activitate, incluzând infrastructură, energie, transporturi, construcții, finanțe, retail, industria textilă, industria celulozei, imobiliare, logistică și IT. În anul fiscal încheiat la 31 martie 2014, Marubeni a obținut venituri de peste 100 miliarde dolari și un profit operațional de peste 2 miliarde dolari.

 Marubeni deține 120 de reprezentanțe în 65 de țări, numărând peste 4.000 de angajați. Marubeni Europower este divizia europeană a Marubeni Corporation pentru dezvoltarea proiectelor IPP. În România, compania este prezentă din 1975, fiind implicată în diverse proiecte în domeniul industriei chimice şi metalurgice.

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau