Daca esti beneficiar al oricaror fel de servicii sau lucrari, trebuie sa stii ca, in anumite conditii, poti fi pus in situatia de a fi nevoit sa platesti salariile angajatilor societatii care iti presteaza serviciile/lucrarile contractate.
Aceasta deoarece, Noul Cod Civil confera salariatilor societatilor prestatoare de servicii/lucrari o protectie legala sporita in ceea ce priveste posibilitatea de a-si recupera drepturile salariale restante, neplatite la timp de angajatorul lor (prestatorul serviciilor/lucrarilor tale).
Vezi mai jos in ce cuantum si in ce conditii pot respectivii salariati sa-si recupereze banii la care au dreptul pentru serviciile/lucrarile efectuate.
Noul Cod Civil a adus o noutate foarte interesanta cu privire la contractul de antrepriza. Astfel, daca in reglementarea anterioara a Codului Civil, antrepriza se referea doar la operatiuni de executare a unor lucrari, potrivit Noului Cod Civil antrepriza cuprinde atat:
(a) executarea de lucrari (materiale sau intelectuale),
cat si
(b) prestarea de orice fel de servicii, evident, in schimbul unui pret.
Practic, conform Noului Cod Civil, orice prestator de servicii este un „antreprenor” fata de beneficiarul serviciilor sale (clientul) iar contractului de prestari servicii dintre cei doi i se aplica regulile juridice speciale prevazute de Noul Cod Civil pentru contractul de antrepriza.
Potrivit Noului Cod Civil (art. 1.856), „In masura in care nu au fost platite de antreprenor, persoanele care, in baza unui contract incheiat cu acesta, au desfasurat o activitate pentru prestarea serviciilor sau executarea lucrarii contractate au actiune directa impotriva beneficiarului, pana la concurenta sumei pe care acesta din urma o datoreaza antreprenorului la momentul introducerii actiunii.”
Pentru a intelege mai bine efectele acestei prevederi legale, am putea sa avem in vedere urmatorul exemplu practic:
Sa presupunem ca societatea A a incheiat un contract de prestari servicii (spre ex. servicii de curatenie) cu societatea B in schimbul unui pret de X lei platibil de societatea B societatii A.
Societatea A (Antreprenorul/Prestatorul) presteaza serviciile societatii B (Beneficiarul) prin intermediul salariatilor sai (Salariatii societatii A) pe care trebuie sa ii plateasca in acest scop la un anumit termen. Daca societatea A nu isi achita la timp obligatiile de plata a salariilor fata de angajatii sai, acestia din urma pot sa se adreseze Beneficiarului (societatea B) pentru a-si incasa de la acesta sumele de bani datorate de Antreprenor.
Atentie: Este important de stiut ca salariatii unui prestator (antreprenor) isi pot obtine banii neplatiti de prestator (antreprenor), de la beneficiarul serviciilor: (a) numai in masura in care beneficiarul nu a apucat sa plateasca pretul serviciilor antreprenorului si (b) numai pana la concurenta sumei pe care beneficiarul o datoreaza antreprenorului in schimbul serviciilor (pretul de X lei, in cazul de fata).
Citeste si…
“Punerea in intarziere a debitorului: ce inseamna si la ce foloseste?“
“Cum se poate desfiinta un contract fara a apela la instanta de judecata“
“Noul Cod Civil: Protejarea creditorilor in contracte prin clauza penala“
“Cum sa redactezi in mod legal o clauza de neconcurenta pentru salariati“
“Cum iti poti infiinta propria societate“
“Reguli obligatorii cu privire la adoptarea hotararilor in societatea cu raspundere limitata“
“Tocmai ai auzit ca un Furnizor sau un Client a intrat in insolventa? Afla ce e de facut“
“Cum pot fi mentinute sau incetate contractele cu o societate intrata in insolventa“
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2024. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0 )Citeste articolulPrin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0 )Citeste articolulPe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0 )Citeste articolul