Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Din 5 aprilie 2013 facturile vor trebui achitate in maxim 30 de zile iar penalitatile de intarziere nu vor putea fi mai mici decat dobanda legala

Din 5 aprilie 2013 facturile vor trebui achitate in maxim 30 de zile iar penalitatile de intarziere nu vor putea fi mai mici decat dobanda legala

Marti, 02.05.2013, a fost publicata in Monitorul Oficial nr.182, Partea I, Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante.

Legea nr. 72/2013 implementeaza Directiva 2011/7/UE si aduce schimbari majore cu privire la conditiile de plata a sumelor datorate de catre comercianti (profesionisti) sau de catre autoritatile publice/alte organisme de drept public.

Care sunt schimbarile aduse de Legea nr. 72/2013?

Principalele noutati reglementate prin Legea nr. 72/2013 sunt urmatoarele:

1)    Se stabileste un termen legal de plata a facturilor, de 30 de zile calendaristice, care va fi aplicabil in cazul in care partile nu prevad prin contract un termen de plata. Acest termen va curge de la data primirii facturii sau, dupa caz, de la data receptiei marfurilor/prestarii serviciilor.

2)   Daca partile decid sa stabileasca prin contract un termen de plata, acest termen contractual nu poate fi mai mare de (i) 60 de zile calendaristice, in contractele dintre profesionisti (cu anumite exceptii), sau (ii) 30 de zile calendaristice, in contractele dintre profesionisti si autoritatile contractante (cu anumite exceptii).

3)   Se interzice stabilirea, prin contract, a unui termen de emitere/primire a facturilor. Orice clauza prin care se incalca aceasta prevedere legala este considerata abuziva si este lovita de nulitate absoluta.

4)   Se prevede ca, daca legea sau contractul stabileste o procedura de receptie sau de verificare a marfii/serviciilor, aceasta procedura nu poate depasi 30 de zile calendaristice, decat in cazuri exceptionale.

5)   Se stabileste obligatia de plata (atat de catre comercianti cat si de catre autoritati) a unor dobanzi penalizatoare, care nu pot fi mai mici decat dobanda legala penalizatoare. Orice clauza contractuala prin care se prevede obligatia de punere in intarziere pentru a opera curgerea dobanzilor sau care prevede un termen mai mare de la care creanta produce dobanzi este considerata abuziva si este lovita de nulitate absoluta.

6)   In plus fata de dobanzile penalizatoare, debitorul va datora automat, in temeiul legii, daune-interese minimale in valoare de 40 EUR, care sunt menite sa acopere cheltuielile creditorului pentru recuperarea creantei. In afara de aceste daune-interese minimale, creditorul va putea pretinde orice alte cheltuieli facute pentru recuperarea creantei (inclusiv cheltuieli de executare silita).

7)   Se reglementeaza o definitie legala pentru practicile si clauzele abuzive in relatiile dintre comercianti (profesionisti) si dintre acestia si autoritatile publice (contractante). Pe modelul legislatiei privind protectia consumatorului, pentru determinarea caracterului abuziv al unei practici sau clauze, Legea nr. 72/2013 prevede atat criterii determinabile (ex. se folosesc notiuni de genul “vadit inechitabil”, “buna-credinta”, “practice statornicite” etc.) cat si o enumerare a unor clauze considerate abuzive, in temeiul legii, pentru care nu este necesara folosirea criteriilor determinabile.

8)   Se majoreaza valoarea dobanzii legale penalizatoare pana la nivelul ratei de referinta BNR plus 8 puncte procentuale.

De cand vor fi obligatorii noile prevederi legale?

Legea nr. 72/2013 nu prevede un termen ulterior publicarii, de la care sa intre in vigoare modificarile legislative. Prin urmare, conform art. 78 din Constitutia Romaniei, dispozitiile Legii nr. 72/2013 vor intra in vigoare si vor fi obligatorii in termen de 3 zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial, si anume incepand de vineri, 5 aprilie 2013.

Prin urmare, toti profesionistii (societati comerciale, persoane fizice autorizate etc.) si toate autoritatile contractante (autoritati publice sau alte organisme de drept public) au la dispozitie doar 3 zile pentru a-si revizui modelele de contracte si pentru a le pune in concordanta cu Legea nr. 72/2013.

atentieAtentie: Prevederile Legii nr. 72/2013 (cu exceptia unui singur articol) vor fi aplicabile numai pentru obligatiile de plata care rezulta din contractele incheiate dupa intrarea in vigoare a legii (si anume, doar pentru contractele ce vor fi incheiate incepand de vineri, 5 aprilie 2013). Prin urmare, nu va fi necesara modificarea contractelor incheiate anterior datei de 5 aprilie 2013 sau respectarea prevederilor Legii nr. 72/2013 pentru obligatiile de plata derivand din contractele incheiate inainte de 5 aprilie 2013.

Categorii de persoane exceptate de la respectarea prevederilor Legii nr. 72/2013  

Potrivit art. 1 alin. 1 din Legea nr. 72/2013, aceasta se aplica numai:

(i)    contractelor incheiate intre profesionisti (societati comerciale, persoane fizice autorizate etc.). Conform Legii nr. 72/2013, prin profesionisti se intelege “orice persoana fizica sau juridica, care exploateaza o intreprindere cu scop lucrativ”

si

(ii)   contractelor incheiate intre profesionisti si autoritatile contractante (autoritati publice/alte organisme de drept public).

Prin urmare, in primul rand, dispozitiile Legii nr. 72/2013 nu sunt aplicabile contractelor incheiate intre profesionisti si consumatori. Pentru evitarea oricaror dubii, Legea nr. 72/2013 prevede in mod explicit acest aspect (art. 1 alin. 2).

O alta categorie exceptata expres de la dispozitiile Legii nr. 72/2013 o reprezinta creantele inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa si creantele ce fac obiectul unui mandat ad-hoc, concordat preventiv ori al unei intelegeri incheiate urmare unei negocieri extrajudiciare.

Nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere ca art. 1 alin. 1 din Legea nr. 72/2013 prevede ca legea se aplica creantelor certe, lichide si exigibile care rezulta din contracte care au ca obiect furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii, inclusiv proiectarea si executia lucrarilor publice, a cladirilor si a lucrarilor de constructii civile.

Prin urmare, interpretand aceasta dispozitie legale per a contrario, rezulta ca dispozitiile Legii nr. 72/2013 nu sunt aplicabile nici contractelor care au alt obiect decat furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii, chiar daca acestea sunt incheiate intre profesionisti sau intre acestia si o autoritate contractanta.

Citeste si…

 

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau