Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Desfiintarea CNSC – o masura inevitabila in viitorul apropiat

Potrivit Ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, CNSC – Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor va fi desfiintat cat mai curand, pe motivul ca este „mai corect” ca atributiile institutiei sa fie trecute in domeniul judiciar, unde va fi aplicata o procedura foarte scurta, specifica achizitiilor publice.

Aceasta masura a fost anuntata de Ministrul Justitiei dupa ce, in prealabil, premierul Ponta declarase ca Guvernul va infiinta la Tribunalul Bucuresti o sectie speciala pentru judecarea contestatiilor la licitatiile publice, astfel incat lucrarile de investitii sa poata incepe mai repede. Premierul a acuzat din nou CNSC ca blocheaza astfel de proiecte, numindu-l “frana inutila in desfasurarea normala si rapida a solutionarii contestatiilor“. Aceasta nu a fost singura critica adusa, in ultimele luni, de premierul Ponta, Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor, el acuzandu-l in trecut, si pe seful institutiei (Bogdan Lehel) de relatii de prietenie cu liderii PDL Blaga si Udrea.

Miercuri, 20 martie 2013, Mona Pivniceru a precizat ca masura desfiintarii institutiei CNSC-ului va fi implementata cat mai curand.

CNSC se desfiinteaza si se reinfiinteaza sub aspectul atributiilor, deci atributiile, de fapt, se transleaza, asta e exprimarea corecta, competenta si atributiile lor se transleaza in domeniul judiciar si inchidem intr-un mod specializat aceasta chestiune, a precizat Mona Pivniceru.

Ea a precizat si ca este “mai corect” ca judecatorii sa solutioneze contestatii la licitatii publice, in urma unei proceduri “foarte scurte”, specifica domeniului achizitiilor publice.

Daca aceste contestatii pot fi solutionate de judecatorii de cariera, ma gandesc ca ar fi mult mai bine decat sa intri in alte proceduri, asa-zis juridictionale si cu finalitatile care deja se cunosc. Vom face o procedura foarte scurta, specifica domeniului de achizitii publice, dar, de principiu, judiciar este mai corect ca judecata acestora sa fie incredintata unor judecatori de cariera“, a sustinut ministrul Justitiei.

La inceputul anului, Ponta a anuntat ca Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitatii oprite de CNSC si ca va explica si Comisiei Europene necesitatea unei astfel de masuri.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor este institutia care poate influenta orice licitatie publica reclamata, prin acceptarea sau respingerea unei contestatii depuse de catre o firma, pe o piata a achizitiilor publice care reprezinta in jur de 15% din PIB-ul Romaniei.

In luna octombrie, MEDIAFAX a prezentat un document care releva ca oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul ca detin informatii conform carora a fost elaborat, fara consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimba organizarea CNSC si au cerut Executivului sa evite orice modificari care afecteaza independenta acestei institutii.

In 2012, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a anulat doar 132 de licitatii publice in valoare de 324,31 milioane de euro, acestea reprezentand un procent extrem de mic din totalul contractelor de achizitii publice atribuite.

 

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau