Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Demisia – drept sau obligatie? Vezi ce spune Codul Muncii

In practica, nu putine sunt situatiile in care salariatii isi dau demisia din pozitia pe care o detin la presiunile pe care sefii le exercita asupra lor. Intr-un raport vadit inegal de forte, angajatorii au, de cele mai multe ori, parghiile necesare pentru a-i determina pe salariati sa isi scrie singuri demisia.

Trebuie stiut, insa, faptul ca, din punct de vedere legal, demisia este un drept exclusiv al salariatului, care trebuie sa fie exercitat liber si neconditionat de nimeni.

Prin urmare, salariatul care este constrans sa demisioneze poate obtine in instanta anularea demisiei sale daca dovedeste ca aceasta nu a fost rezultatul liberei sale vointe si ca si-a dat consimtamantul ca urmare a unor acte de presiune efectuate de angajator asupra sa.

Vezi mai jos ce conditii trebuie sa indeplineasca demisia pentru a fi considerata legala.

Demisia – dreptul unilateral al salariatului

Potrivit Codului Muncii, demisia este un drept exclusiv al salariatilor, care rezulta deci din exprimarea libera a consimtamantului acestora, si nu ca urmare a constrangerilor angajatorului de natura sa afecteze (vicieze) liberul consimtamant al salariatilor.

Prin urmare, salariatii care au consimtit sa demisioneze ca urmare a constrangerilor angajatorului pot solicita in instanta anularea demisiei lor.

atentieAtentie: Nu orice influenta a angajatorului asupra demisiei salariatului poate fi considerata o constrangere a salariatului de a demisiona in sensul vicierii liberului sau consimtamant; in fond, demisia este, in cele mai multe din cazuri, influentata de comportamentul angajatorului, ea survenind, in mod firesc, ca urmare a nemultumirilor salariatului legate de locul sau de munca. Pentru a reusi anularea actului demisiei in fata instantei, salariatul trebuie sa dovedeasca ca i-a fost viciat (afectat) consimtamantul prin violenta (in sensul amenintarii salariatului cu un rau de natura patrimoniala ori fizica).

Conditiile unei demisii legale

Pentru a fi corecta si legala, demisia trebuie sa indeplineasca cateva conditii:

  • sa fie formulata in scris si inregistrata la angajator – in cazul refuzului angajatorului de a o inregistra, notificarea de demisie poate fi transmisa prin posta/curier/executor judecatoresc sau se poate dovedi ca a fost inaintata spre inregistrare, prin orice mijloc de proba
  • sa se realizeze cu respectarea termenului de preaviz

Termenul de preaviz care trebuie acordat de salariat in cazul demisiei este cel prevazut in contractul de munca, fara ca acesta sa poata depasi, insa, termenul maxim prevazut de lege, si anume (i) 20 de zile lucratoare, pentru functiile de executie sau (ii) 45 de zile lucratoare, pentru functiile de conducere.

In mod exceptional, salariatul nu va fi obligat sa acorde preaviz: (1) atunci cand angajatorul renunta in mod expres la intregul termen de preaviz sau (2) atunci cand angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul de munca (spre exemplu, obligatia de plata a salariului). Desigur, angajatorul poate renunta si doar partial la termenul de preaviz, caz in care, salariatul care demisioneaza va trebui sa respecte un termen de preaviz inainte de a parasi compania, insa un termen mai mic fata de cel stipulat in contract.

atentieAtentie: Preavizul la demisie nu poate fi niciodata mai mare de 20, respectiv 45 de zile lucratoare, nici macar daca salariatul si-ar da consimtamantul scris in acest sens.

Nu in ultimul rand, trebuie stiut faptul ca legea nu prevede un model standard care sa fie respectat pentru demisie; prin urmare, salariatul poate intocmi scrisoarea/notificarea de demisie in ce modalitate doreste, fara a trebui sa foloseasca vreo exprimare deosebita.

De asemenea, legea nu impune salariatului obligatia de a-si motiva demisia ori de a obtine o aprobare din partea angajatorului cu privire la demisie. Asadar, in niciun caz angajatorul nu se poate impotrivi demisiei salariatului, nici printr-un refuz de a o inregistra, nici printr-un refuz de a o aproba.

Sursa foto

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

mitea elena a spus: Septembrie 11th, 2013 at 3:01 pm

eu am stat 6 luni la metro dupa care am plecat de la ei si nu miau dat nimic la mana nici contract nimic as vrea sa stiu si eu cum se procedeaza datimi un sfatrom

botis radu a spus: Septembrie 26th, 2013 at 8:58 pm

In cazul unui contract de munca pe perioada nedeterminata cu perioada de proba de 3 luni angajatorul te poate da afara inainte de incheerea perioadei de proba? Este vorba despre lidl.astept raspuns cat de urgent posibil.va multumesc

Pro Legal a spus: Septembrie 26th, 2013 at 9:33 pm

Din pacate da. Potrivit Codului Muncii, angajatorul poate inceta contractul de munca in orice moment pe durata perioadei de proba, fara sa fie necesar sa astepte sfarsitul acestei perioade.

In acest caz incetarea contractului de munca se face printr-o simpla notificare scrisa, fara sa fie necesara emiterea unei decizii de concediere, acordarea unui termen de preaviz sau o justificare pentru aceasta incetare.

Cristi a spus: Octombrie 6th, 2013 at 1:49 pm

Sunt in situatia descrisa de botis radu mai sus. Am contract pe 3 luni de proba cu posibilia prorogare. Angajatorul m-a anuntat ca nu il va prelungi. Intrebarile mele :
1) este el obligat sa imi acorde cele 4.75 zile de concediu de odihna aferente acestor 3 luni lucrate ? Ar trebui sa primesc totusi 5 zile, nu ?
2) Exista vreun fel de preaviz la care am dreptul in situatia de fata ? ( clasicele 2 saptamani din cate stiu ). Sau nu, nu se acorda asa ceva si faptul ca am fost anuntat cu 1 saptamana inainte de incheierea perioadei de 3 luni este suficinet ?
Merci anticipat !

bodea nicusor a spus: Martie 3rd, 2014 at 11:59 pm

mi-am dat demisia fara preaviz invocand art.81 alin 8 cm din legea 53/2003 la care secretara in lipsa patronului m-a pus sa modific motivand ca nu exista acest paragraf si am modificat demisia scriind art.55 litera b ce mi se poate intampla in acest caz?

Garganciuc Andreea Cosmina a spus: Mai 21st, 2014 at 6:47 pm

Buna-ziua, as dorii sa stiu si eu la un program de 4h / zi – angajatorul este obligat sa imi de-a cele 2 zile pe sapatamna obligatori liber?
Si la aceste ore care este salariul minim?

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau