Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Cum utilizam munca suplimentara. Aspecte esentiale care trebuie avute in vedere de oricine foloseste munca suplimentara

Munca suplimentara poate fi folosita in desfasurarea activitatii curente a unei societati, insa angajatorii trebuie sa tina seama de o serie de reguli si restrictii pe care aceasta le implica, in caz contrar fiind pasibili de amenzi serioase din partea organelor de control.

Este important de stiut ca folosirea muncii suplimentare este o optiune a angajatorului, insa aceasta poate fi pusa in practica doar cu acordul salariatilor (cu exceptia unor cazuri speciale de forta majora sau stare de necesitate).

In continuare sunt descrise aspectele esentiale care trebuie cunoscute si respectate in legatura cu munca suplimentara de orice salariat, dar mai ales de angajatori.

Ce inseamna munca suplimentara?

Munca suplimentara inseamna acele ore de munca prestate de un salariat cu timp de munca integral, peste durata normala a timpului de munca saptamanal de 40 de ore. Adica, stabilim daca un salariat a prestat munca suplimentara verificand daca exista ore muncite de acesta peste cele 40 dintr-o saptamana normala de lucru.

atentieAtentie: Calificarea muncii suplimentare se face prin raportare la orele de munca care sunt suplimentare in raport cu un program de munca integral, si nu cu unul partial.

Ce trebuie sa stie angajatorul inainte de a recurge la munca suplimentara

Anterior recurgerii la munca suplimentara, angajatorul trebuie sa stie ca:

1) munca suplimentara poate exista numai in prezenta unei solicitari a angajatorului catre salariati, si nu din propria initiativa a acestora din urma

atentieAtentie: Codul Muncii nu specifica daca solicitarea angajatorului de munca suplimentara trebuie facuta intr-un anumit mod. Prin urmare, aceasta va putea fi facuta atat in scris, cat si verbal, insa ea va trebui sa fie indubitabila; bineinteles ca, pentru o dovada mai clara a existentei unei solicitari de munca suplimentara a angajatorului, este preferabil ca aceasta sa fie facuta in scris.

2) munca suplimentara nu poate fi facuta decat cu acordul salariatilor, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora

3) numarul orelor de munca suplimentara pe care un salariat le poate efectua este limitat

4) munca suplimentara este interzisa in urmatoarele situatii:

  • in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani (intotdeauna, chiar si in caz de urgenta sau de forta majora)
  • in cazul salariatilor incadrati cu contract partial de munca (cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora)

 atentieAtentie: Desi in cazul (i) salariatei gravide careia i s-a redus cu ¼ programul normal de lucru in baza unui certificat medical, conform legii si in cazul (ii) mamelor care alapteaza si care au solicitat angajatorului reducerea duratei normale de munca cu 2h zilnic, legea nu prevede explicit o interdictie de efectuare de ore suplimentare, totusi, avand in vedere ca in aceste perioade, timpul de munca al salariatelor devine unul partial, restrictia efectuarii de ore suplimentare, in aceste perioade de timp de munca partial, ar trebui sa devina aplicabila.

5) munca suplimentara se plateste suplimentar

Munca suplimentara. Cum se plateste si care sunt limitele sale?

Compensarea muncii suplimentare prin timp liber platit

Ca regula, orele de munca suplimentara se compenseaza cu timp liber platit acordat salariatului in urmtoarele 60 (saizeci) de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Deci practic, pentru orele de munca efectuate suplimentar, salariatul va avea liber, insa va primi salariu ca si cum ar fi mers la munca in perioada respectiva.

Plata muncii suplimentare in bani

Plata muncii suplimentare se face in bani numai in cazul in care compensarea prin timp liber platit nu este posibila in cele 60 de zile ulterioare efectuarii muncii. In acest caz, angajatorul va trebui sa plateasca salariatului un spor de minim 75% din salariul de baza, proportional cu orele suplimentare lucrate.

Limitele muncii suplimentare

Pentru verificarea depasirii/nedepasirii limitelor muncii suplimentare, regula este ca perioada de referinta este saptamana; adica, stabilim daca un salariat a depasit limita maxima admisa de lege pentru prestarea de munca suplimentara, insumand orele muncite de acesta intr-o saptamana.

Prin exceptie, perioada de referinta poate fi extinsa la: (1)  cel mult 4 luni (atunci cand nu este posibila raportarea la perioada de referinta saptamanala), (2) cel mult 6 luni (pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca) sau (3) cel mult 12 luni (din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii stabilite de contractele colective de munca).

In concret, regula este ca durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare; cu alte cuvinte, orele suplimentare care pot fi efectuate in mod normal de un salariat intr-o saptamana pot fi de cel mult 8. Prin exceptie, in situatiile enuntate mai sus, durata timpului de munca ce include si orele suplimentare poate depasi 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca calculata pe o perioada de referinta de pana la 4, 6 sau respectiv 12 luni sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

 atentieAtentie: In perioadelor de referinta de mai sus nu sunt incluse concediile de odihna sau perioadele de suspendare a contractului de munca.

Citeste si…

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau