Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Cum se interpreteaza clauzele neclare dintr-un contract?

Te-ai intrebat vreodata cand sau dupa ce ai semnat un contract „oare ce vrea sa insemne prevederea asta ?” sau „care este semnificatia reala a acestei expresii?” Nu de putine ori se intampla ca modul in care clauzele unui contract sunt formulate sa nu fie unul foarte transparent.

Pentru a se deslusi intelesul corect al unor astfel de clauze contractuale, care nu releva un inteles clar, transant, este necesara interpretarea acestora. Insa, trebuie avut in vedere faptul ca interpretarea clauzelor neclare dintr-un contract nu se face dupa bunul plac al fiecaruia, ci este supusa unui set de reguli precise.

Iata care sunt regulile care trebuie respectate la interpretarea contractelor:

1)         Clauzele se interpreteaza dupa vointa concordanta a partilor, iar nu dupa sensul literal al termenilor

Altfel spus, cand un anumit cuvant, o expresie sau o clauza dintr-un contract poate avea mai multe intelesuri, se acorda prioritate intelesului care este conform cu vointa partilor, asa cum aceasta rezulta din contract sau din alte circumstante relevante, cum ar fi, spre exemplu, scopul contractului, negocierile purtate de parti, practicile statornicite intre acestea si comportamentul lor ulterior incheierii contractului.

2)        Clauzele se interpreteaza sistematic, adica, unele prin altele, dand fiecareia intelesul ce rezulta din ansamblul contractului.

Cu alte cuvinte, cand facem interpretarea unei clauze dintr-un anume contract, nu putem izola/disocia clauza respectiva de contextul in care a fost plasata, adica de intreg ansamblul contractual si sensul logic al efectelor care se desprind din acest ansamblu, dimpotriva, trebuie sa ne raportam la acestea.

3)        Clauzele care pot avea mai multe intelesuri se interpreteaza in sensul care se potriveste cel mai bine naturii si obiectului contractului, ceea ce inseamna de fapt tot o aplicare a principiului interpretarii sistematice a clauzelor, adica prin raportare la contractul respectiv in sine (intrucat fac parte din acesta) si nu ca si cum ar fi niste formulari izolate, rupte de un context.

4)        Clauzele se interpreteaza in sensul in care pot produce efecte, iar nu in acela in care nu ar putea produce niciunul, adica este important ca interpretarea data clauzelor unui contract sa poata conduce la un efect logic, pertinent si coerent, si nu sa genereze anomalii.

5)        Clauzele unui contract se interpreteaza tinandu-se cont de faptul ca respectivul contract nu cuprinde decat lucrul asupra caruia partile si-au propus a contracta, oricat de generali ar fi termenii folositi.

Cu alte cuvinte, chiar daca formularea aleasa de parti pentru descrierea continutului contractului este una mai larga, analiza si interpretarea contractului trebuie sa se raporteze intotdeauna la obiectul concret in privinta caruia partile au incheiat intelegerea contractuala.

6)        Clauzele destinate sa exemplifice sau sa inlature orice indoiala asupra aplicarii contractului la un caz particular nu ii restrang aplicarea in alte cazuri care nu au fost expres prevazute.

Astfel, se intalnesc adesea in contracte formulari de genul „pentru evitarea oricarui dubiu…”, urmate de explicarea unui termen, de o enumerare, uneori chiar de o negatie exemplificativa prin care se evidentiaza ce nu intra intr-o anumita categorie ori descriere. Formularile de acest gen apar din nevoia partilor de a clarifica inca o data, sau si mai explicit, o anumita chestiune din contract, fiind foarte utile si eficiente pentru intelegerea contractului, insa nu trebuie niciodata omis din vedere ca este vorba o exemplificare care nu poate fi interpretata intr-un mod limitativ.

7)        In sfarsit, in cazul in care, dupa aplicarea regulilor de interpretare de mai sus, contractul ramane inca neclar, acesta se va interpreta in favorea celui care se obliga (regula subsidiara de interpretare).

atentieAtentie: O exceptie de la regula subsidiara de interpretare, de mai sus, o reprezinta interpretarea contractelor de adeziune, care se face in favoarea celui care a aderat la contractul prestabilit de cealalta parte (insa de regula, acesta este si cel care se obliga).

Citeste si…

Cum se poate desfiinta un contract fara a apela la instanta de judecata

Majorarea capitalului social prin compensarea (conversia) creantelor in parti sociale: ce inseamna si cum se realizeaza

Cum pot fi mentinute sau incetate contractele cu o societate aflata in insolventa

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau