Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Cum sa redactezi in mod legal o clauza de neconcurenta pentru salariati

Introducerea unei clauze de neconcurenta in contractul de munca poate proteja angajatorul impotriva riscului de a pierde salariati, informatii confidentiale de afaceri sau alte resurse valoroase (ex. know-how), in beneficiul unor angajatori concurenti de pe piata.

Mai concret, prin introducerea in contractul de munca a unei clauze de neconcurenta, salariatului i se poate interzice ca, dupa incetarea contractului de munca cu angajatorul actual, sa desfasoare pentru alti angajatori o activitate concurenta celei anterioare, pe o anumita durata de timp prestabilita, care nu poate fi insa mai mare de 2 (doi) ani.

Avand in vedere ca, in contextul economic actual, schimbarea locului de munca de catre salariati este tot mai frecventa, nu este de mirare ca angajatorii pot deveni tot mai preocupati sa incheie clauze de neconcurenta cu salariatii lor. Trebuie stiut, insa, ca o clauza de neconcurenta aduce beneficii nu numai pentru angajatori, ci si pentru salariati, intrucat acestia primesc o indemnizatie lunara din partea angajatorilor pe toata perioada in care s-au obligat sa nu presteze o activitate concurenta.

Clauza de neconcurenta poate fi cuprinsa in insusi contractul de munca al salariatului ori intr-un document separat. Pentru a fi valabila si a-si produce efectele tintite, clauza de neconcurenta trebuie, insa, sa fie redactata corect si complet, adica sa cuprinda toate elementele obligatorii prevazute de lege.

Elementele obligatorii ale unei clauze de neconcurenta

In mod obligatoriu, o clauza de neconcurenta trebuie:

(i)       sa vizeze o perioada determinata de timp, care insa nu trebuie sa depaseasca 2 (doi) ani de la incetarea contractului de munca

 atentieAtentie: Clauza de neconcurenta nu poate fi stabilita si nu isi produce efectele pentru perioada in care contractul de munca este in derulare, ci numai pentru perioada de dupa incetarea acestuia. Pe parcursul contractului de munca salariatul are o obligatie legala de fidelitate in temeiul careia nu-si poate concura angajatorul.

Totodata, trebuie avut in vedere ca nici angajatorul si nici salariatul nu se pot prevala de clauza de neconcurenta daca incetarea contractului de munca dintre acestia s-a produs ca urmare a restructurarii activitatii angajatorului, prin desfiintarea postului salariatului pentru motive care nu tin de persoana acestuia.

(ii)      sa defineasca activitatile concurente interzise salariatului

Activitatile interzise trebuie sa fie activitati concurente celor pe care salariatul le presta la fostul sau angajator.

 atentieAtentie: Salariatul care este tinut de o clauza de neconcurenta nu poate fi obligat sa nu munceasca deloc pentru un concurent al angajatorului, ci poate doar fi obligat sa nu presteze activitati concurente celor pe care le desfasura la fostul angajator. De aceea, daca un salariat isi schimba complet domeniul de activitate, faptul ca merge sa lucreze la un competitor al fostului angajator nu prezinta nicio relevanta din perspectiva clauzei de neconcurenta.

sfat practicExemplu: Un contabil la o companie farmaceutica paraseste compania la care lucreaza mutandu-se la o alta societate farmaceutica concurenta, insa pe o pozitie de jurist; activitatea juridica prestata in noua companie nu vine in concurenta cu activitatea prestata anterior in calitate de contabil, asa ca, nu poate fi tinut de clauza de neconcurenta (chiar daca noul angajator este un concurent al fostului angajator).

(iii)     sa defineasca concurentii pentru care sa nu munceasca salariatul

Concurenti pot fi: (a) salariatul insusi (atunci cand acesta ar presta o activitate in interes propriu) sau (b) alti terti concurenti.

atentieAtentie: Ideal este ca toti concurentii sa fie nominalizati, insa in cazul imposibilitatii indicarii denumirii lor exacte, tertii pot fi definiti si prin stabilirea unor referinte suficient de clare si definitorii (spre ex., „societatile comerciale din domeniul de activitate «X» cu o cifra de afaceri peste un anumit nivel”).

(iv)     sa defineasca aria geografica unde i se interzice salariatului sa presteze activitatile concurente

Aria geografica impusa prin clauza de neconcurenta poate fi o localitate, un judet, o tara etc.

atentieAtentie: In functie de specificul business-ului la care se refera clauza de neconcurenta, aria geografica in care salariatul poate fi obligat sa nu presteze activitate poate fi mai larga sau mai restransa. Este preferabil ca aria geografica sa fie stabilita in mod rezonabil, respectiv, acolo unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul; daca, spre exemplu, un angajator are dezvoltat un business local, ar fi exgerat si inutil ca acesta sa impuna o clauza de neconcurenta pentru intregul teritoriu al tarii.

(v)      sa fie platita

Indemnizatia pentru clauza de neconcurenta trebuie sa fie de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului de munca sau, in cazul in care durata contractului de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale brute cuvenite acestuia pe toata durata contractului.

atentieAtentie: Cuantumul indemnizatiei de neconcurenta se raporteaza la toate veniturile salariale din ultimele luni (incluzand salariu, bonusuri si orice alte avantaje sau prime). Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara cu 16%; impozitul va fi platit de fostul angajator.

atentieSfat practic: Inaintea semnarii unei clauze de neconcurenta angajatorul trebuie sa puna in balanta avantajele, dar si dezavantajele pe care i le ofera semnarea unei astfel de clauze cu salariatul respectiv. Astfel, angajatorul va trebui sa evalueze foarte bine, de la caz la caz, daca salariatul respectiv este suficient de valoros in cadrul organizatiei sale (in functie de pregatirea profesionala, know-how, functia ocupata, pozitionarea pe piata a activitatilor desfasurate de etc.), astfel incat sa merite ca, in schimbul restrictionarii dreptului acestui salariat de a munci in viitor pentru anumiti competitori, o perioada limitata de timp, sa ii plateasca indemnizatia de neconcurenta.

Cum se agreeaza o clauza de neconcurenta

Clauza de neconcurenta poate fi agreata de parti inca de la semnarea contractului de munca (caz in care va fi introdusa in contract) sau poate fi agreata pe parcursul derularii raporturilor de munca (fiind redactata intr-un act aditional la contractul de munca ori intr-un document separat).

In continutul clauzei de neconcurenta agreata cu salariatul trebuie incluse toate elementele obligatorii enumerate mai sus. Aceasta deoarece, omisiunea oricaruia din aceste elemente ori redactarea lor incompleta/incorecta are ca si consecinta lipsirea clauzei de neconcurenta de orice efecte juridice.

Sursa foto

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Andrei a spus: Ianuarie 17th, 2013 at 7:40 pm

Interesant articol, foarte documentat

Anonim a spus: Aprilie 9th, 2016 at 10:19 pm

Unul dintre elementele obligatorii ale clauzei de neconcurent nu este precizat in actul aditional, acela de plata a unei indemnizatii. In aceasta situatie clauza de neconcurenta este lipsita de orice efect? Mai poate fi obligat angajatorul sa plateasca acea indeminzatie in conditia in care acel act aditional a fost semnat in urma cu aproximativ 7 luni? Si ce demersuri sa iau in acest sens?

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau