Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Cresc onorariile notariale si taxele minime datorate la vanzarea imobilelor

Desi in ultimii ani preturile de tranzactionare a locuintelor s-au redus constant, Grila stabilita pentru anul 2013, dupa care notarii calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile imobiliare  a fost stabilita la valori mai mari cu pana la 40% fata de 2012.

Notarii actualizeaza o data pe an expertizele privind valoarea de circulatie imobilelor si comunica noile valori catre directiile teritoriale ale finantelor publice.

Pentru 2013 “Ghidul a fost elaborat de doua societati de evaluare si are ca principala caracteristica nu atat o modificare a valorilor, cat o detaliere de sase ori a zonarii imobiliare, pentru a se ajunge la valori cat mai aproape de realitate. In anii anteriori, datorita existentei unor zone prea mari, se putea intampla ca un imobil aflat spre periferie sa se afle in aceeasi zona cu imobile apropiate de zona 0 sau 1“, au declarat agentiei MEDIAFAX reprezentantii Camerei Notarilor Publici din Romania.

Valorile din grila notarilor reprezinta nivelul minim al pretului de vanzare a unui imobil, la care se calculeaza onorariul procentual al notarilor si taxele datorate catre stat la vanzarea unui imobil.

Persoanele fizice platesc, din 2007, cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea proprietatii si de intervalul in care este detinut imobilul.

Astfel, daca proprietatile – constructii si terenuri – sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 lei si o cota de 2%, calculata la valoarea care depaseste 200.000 de lei.

In varianta instrainarii imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Noile valori din grila notariala pentru anul 2013 pot fi consultate aici http://www.unnpr.ro

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

Maravela|Asociatii, partenerul roman al primei GC Powerlist din CEE a The Legal 500

Maravela|Asociatii este partenerul roman al GC Powerlist pentru Europa Centrala si de Est, compilatie a The Legal 500 ce cuprinde cei mai influenti si inovatori General Counsels din regiune. In urma nominalizarii si evaluarii din partea cercetatorilor The Legal 500, cei mai importanti General Counsel...

( 0 http://pro-legal.ro/maravelaasociatii-partenerul-roman-al-primei-gc-powerlist-din-cee-a-the-legal-500/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau