Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Concedieri masive la Oltchim: peste 1.000 de salariati vor fi concediati, iar 500 vor intra in somaj tehnic

Concedieri masive la Oltchim: peste 1.000 de salariati vor fi concediati, iar 500 vor intra in somaj tehnic

In luna aprilie 2013 combinatul Oltchim Ramnicu Valcea, intrat recent in insolventa, urmeaza sa concedieze in jur de 1.000 – 1.200 de persoane, din cei 3.300 de salariati pe care ii are prezent, iar 500 de salariati urmeaza sa intre in somaj tehnic.

Luni (n.red.1 aprilie) se dau  deciziile de concediere, urmand sa primeasca de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), pana in data de 15 aprilie, salariile  compensatorii pe care le prevede legea“, a afirmat intr-un interviu acordat HotNews, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim.

Principalul motiv al concedierilor il reprezinta lipsa fondurilor necesare pentru achitarea salariilor, in conditiile in care in prezent Oltchim trebuie sa plateasca aproximativ 3,2 milioane de euro pe luna, pentru salariile celor 3.300 de angajati, in timp ce incasarile societatii sunt de pana intr-un milion de euro.

Piperea a afirmat ca salariatii concediati vor primi, in medie, circa 12 salarii compensatorii, din care trei vor fi platite de AJOFM.

Oltchim nu era eligibil pentru aceste plati compensatorii de la AJOFM, l-am facut noi sa fie“, a afirmat Piperea.

Aceasta afirmatie se refera la faptul ca, potrivit legii, AJOFM poate suporta o parte din costurile salariale pentru societatile in insolventa numai daca respectivele societati au dreptul de administrare ridicat. Or, in cazul Oltchim, la deschiderea procedurii insolventei, judecatorul sindic nu a dispus si ridicarea dreptului de administrare.

Pentru a face Oltchim eligibil pentru sprijinul financiar din partea AJOFM, la termenul de judecata din data de 20.03.2013 s-au „fortat” prevederile legale si s-a obtinut ridicarea partiala a dreptului de administrare a societatii. 

In ceea ce priveste restul de bani necesari pentru achitarea platilor compensatorii, Piperea a precizat ca se incearca obtinerea unei scheme de finantare din partea  bancilor, dar numai daca se obtine si sprijinul furnizorilor. “In momentul de fata, evident, ca (n.red. finantarea) nu o obtinem  nici de la stat, nici de la banci“, a spus Gheorghe Piperea.  Potrivit acestuia, “bancile si furnizorii sunt de acord sa intre in discutii pe o schema de finantare care sa insemne niste bilete la ordin“.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa in data de 30.01.2013, in urma admiterii cererii formulate de catre propriul Consiliu de Administratie. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring.

Dosarul de insolventa, avand nr. 887/90/2013, se afla pe rolul Tribunalului Valcea, iar urmatorul termen de judecata este stabilit pentru data de 10.04.2013.

In cazul in care doriti sa ramaneti la curent cu desfasurarea procedurii de insolventa a Oltchim, in Centrul de Informare Pro-Legal aveti acces (link) direct catre Portalul Instantelor de Judecata si catre Portalul ONRC (sectiunea Buletinului Procedurilor de Insolventa), doua dintre cele mai importante surse oficiale de informatii cu privire la procedurile de insolventa. Daca ati accesat aceste Portaluri, insa nu stiti cum sa cautati informatia dorita, mai jos aveti la dispozitie doua scurte ghiduri de folosire a acestora:

Sursa foto: Codruta Dragoescu

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau