Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Codul Insolventei – principalale modificari cu caracter general aduse procedurii insolventei

La data de 2 octombrie 2013, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa („Codul Insolventei”). In acest fel se include intr-un singur act normativ legislatia generala (aplicabila tuturor operatorilor economici), legislatia speciala (incidenta institutiilor de credit si societatilor de asigurare/reasigurare), reglementarea insolventei grupurilor de societati, precum si a insolventei transfrontaliere.

Prevederile Codului Insolventei aduc modificari substantiale reglementarilor anterioare din domeniu care urmeaza a fi abrogate la data intrarii in vigoare a noului act normativ, respectiv la data de 25 octombrie 2013.

Prezentam pe scurt in cele ce urmeaza principalele noutati in ceea ce priveste procedura insolventei.

Extinderea sferei de aplicare a procedurii insolventei

  • Se introduce notiunea de grup de societati (doua sau mai multe societati interconectate prin control si/sau detinerea participatiilor calificate) si se stabilesc aspecte procedurale specifice pentru aplicarea Codul Insolventei cu privire la acestea;
  • Codul Insolventei urmeaza a se aplica profesionistilor, facandu-se astfel corelarea cu prevederile Codului Civil;
  • Un element de noutate are in vedere si aplicarea procedurii insolventei fata de orice persoana care desfasoara activitati specifice profesionistilor, care nu a obtinut autorizarea ceruta de lege pentru exploatarea unei intreprinderi si nu este inregistrata in registrele speciale de publicitate.  

Posibilitatea executarii silite individuale pentru creante ulterioare deschiderii procedurii

O modificare esentiala si cu un deosebit impact in special fata de creditorii inscrisi la masa credala (care nu isi pot satisface creantele decat in cadrul procedurii si pentru care se aplica in continuare, cu anumite exceptii, regula suspendarii actiunilor judiciare, extrajudiciare sau masurilor de executare silita pentru recuperarea creantelor) este cea potrivit careia creditorii curenti pot declansa procedura de executare silita impotriva debitorului aflat in insolventa.

Astfel, se permite creditorului curent care detine impotriva averii debitorului creante nascute dupa data deschiderii procedurii, ca in termen de 90 de zile de la scadenta, sa declanseze procedura de executare silita individuala impotriva acestuia pentru a-si recupera datoriile.

Executarea silita se face in conditiile dreptului comun, respectiv in baza unui titlu executoriu (hotarare judecatoreasca, act autentic notarial, titluri de creanta fiscala devenite titluri executorii potrivit legii etc.)

Arbitrariul judecatorului – sindic in numirea administratorului judiciar provizoriu

Judecatorul – sindic nu mai este obligat sa tina seama de solicitarile debitorului sau creditorului introductiv in desemnarea unui anumit practician in insolventa. Acesta poate decide numirea unui administrator judiciar provizoriu, potrivit propriilor convingeri.

Modificarea conditiilor privind cererea introductiva

  • reducerea termenului dupa care creditorul poate cere insolventa debitorului de la 90 de zile la 60 de zile de la data scadentei;
  • valoarea-prag a creantei pe care trebuie sa o detina un creditor impotriva unui debitor pentru a putea introduce o cerere de deschidere a procedurii insolventei scade de la 45.000 lei la 40.000 lei;
  • introducerea unei valori-prag pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Aplicarea unor masuri in vederea eficientizarii procedurii

  • asigurarea functionarii mai eficiente a adunarii creditorilor (posibilitatea convocarii si de catre judecatorul – sindic), dar si a comitetului creditorilor (posibilitatea judecatorului – sindic de a inlocui membrul comitetului creditorilor are lipseste nejustificat de la sedinte sau pentru vot exprimat repetat in conditii de conflict de interese vadit);
  • judecatorul – sindic va putea debloca anumite situatii, atunci cand creditorii nu sunt activi in procedura. Astfel, daca nu se poate lua o hotarare in adunarea sau in comitetul creditorilor din lipsa de cvorum cauzat de neprezentarea creditorilor legal convocati, la cel putin doua sedinte ale acestora, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate sesiza instanta in vederea pronuntarii unei hotarari.

Planul de reorganizare

  • Se reduce durata aplicarii planului de reorganizare de la trei ani la un an cu posibilitatea prelungirii cu pana la 12 luni, dar fara a depasi doi ani. In vechea forma, procedura putea dura pana la patru ani;
  • Indiferent de numarul categoriilor de creante ce voteaza planul in mod distinct, planul va fi confirmat doar daca, printre altele, este acceptat de creditori reprezentand cel putin 50% din totalul valoric al masei credale. Acest aspect este in mod esential diferit fata de vechea reglementare a Legii nr. 85/2006 potrivit careia votarea planului de reorganizare se facea exclusiv in considerarea categoriilor de creante, indiferent de cuantumul respectivelor categorii in totalul masei credale.
  • La votarea planului de reorganizare creditorii care sunt parti afiliate ale debitorului (in mod direct sau indirect) nu pot vota planul de reorganizare (spre deosebire de vechea reglementare care in anumite conditii permitea acestora sa-si exprime votul).

Persoanele impotriva carora s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca de atragere a raspunderii personale pentru ca au contribuit la starea de insolventa a debitorului nu vor mai avea dreptul sa ocupe pozitia de administrator la alte societati timp de 10 ani de la data hotararii judecatoresti definitive.

Codul Insolventei a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 620 din 4 octombrie 2013 si urmeaza sa intre in vigoare la data de 25 octombrie 2013.

Ordonanta abroga Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, Legea nr. 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv si mandatului ad-hoc, Ordonanta Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit precum si o serie de alte prevederi legislative in domeniul insolventei.

Noile prevederi ale Codului Insolventei se vor aplica inclusiv procedurilor aflate in prezent in derulare, cu exceptia prevederilor privind insolventa grupului de societati, unde vor fi aplicate doar cererilor introduse dupa data intrarii in vigoare.

Autori:

Andrei Burz Pinzaru – Avocat, Reff si Asociatii
+40 21 207 52 05; aburzpinzaru@deloittece.com

Florentina Munteanu – Avocat, Reff si Asociatii
+40 21 207 52 75; fmunteanu@deloittece.com

Andrea Grigoras – Avocat, Reff si Asociatii
+40 21 222 16 61; agrigoras@deloittece.com

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau