Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Codul Fiscal: Modificari privind baza impozabila TVA si preturile de transfer

Codul Fiscal: Modificari privind baza impozabila TVA si preturile de transfer

Pana in prezent, ajustarea preturilor de transfer in vederea conformarii la valoarea de piata avea implicatii doar asupra impozitului pe profit prin reconsiderarea veniturilor sau cheltuielilor aferente tranzactiilor derulate cu afiliatii. Desi in practica au existat cazuri in care au fost impuse ajustari ale bazei impozabile TVA, odata cu ajustarea preturilor de transfer, in general acestea au fost contestate cu succes, intrucat pana in prezent legislatia TVA aplicabila in Romania nu prevedea posibilitatea modificarii bazei impozabile TVA a tranzactiilor dintre afiliati.

Ordonanta de Guvern nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aparuta parca peste noapte in Monitorul Oficial 54/23.01.2013, la nici 2 zile de la publicarea proiectului pe website-ul Ministerului Finantelor spre dezbatere publica, aduce modificarea articolului 137 din Codul fiscal.

Astfel, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din:

[…]

e) pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit prevederilor art. 7, alin. (1), pct. 21, baza de impozitare este considerata valoarea de piata in urmatoarele situatii:

1. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar beneficiarul livrarii sau al prestarii nu are drept complet de deducere in conformitate cu prevederile art. 145, 1451 si 147;

2. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are drept complet de deducere in conformitate cu prevederile art. 145 si 147 si livrarea sau prestarea este scutita conform art. 141;

3. atunci cand contrapartida este mai mare decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are drept complet de deducere in conformitate cu prevederile art. 145 si 147.

Potrivit prevederilor directivei 2006/112/EC (directiva TVA), situatiile stabilirii valorii de piata ca baza impozabila sunt cele prevazute la art. 80. Prevederile acestui articol sunt aplicabile optional de catre statele membre si pana in prezent Romania nu optase pentru transpunerea acestora in legislatie, insa se pare ca de la 1 februarie 2013 acestea se vor aplica si la noi.

In concluzie, in cadrul tranzactiilor dintre persoane afiliate in care una dintre parti aplica un regim de deducere a TVA diferit, baza impozabila va fi constituita din valoarea de piata. Cu alte cuvinte, se va putea ajusta baza impozabila a unor astfel de tranzactii in masura in care nu respecta valoarea de piata.

Modificarea va avea impact in special asupra acelor entitati care desfasoara tranzactii in regim de scutire de TVA fara drept de deducere (de ex. institutii de credit, societati de asigurare, etc.) si care efectueaza operatiuni supuse unui regim diferit de TVA cu persoane afiliate, sau chiar in cazul unor tranzactii intre afiliati de tipul persoana juridica – asociat persoana fizica. In astfel de situatii bugetul de stat ar putea fi prejudiciat ca urmare a practicarii unor preturi neconforme cu pretul de piata” a declarat Bogdan Costea, Tax Partner in cadrul Viboal FindEx.

Citeste si …

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau