Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Cand, cum si cat de serios pot raspunde penal angajatorii si organele lor de conducere?

Cand, cum si cat de serios pot raspunde penal angajatorii si organele lor de conducere?

Raspunderea penala a angajatorilor a existat de multa vreme in legislatie, in cazul unor fapte considerate mai grave. Insa, o data cu modificarile din 2011 aduse Codului Muncii, aceasta raspundere a fost extinsa si in alte situatii, nereglementate pana atunci, inclusiv in cazul muncii „la negru”.

Din punct de vedere penal, raspunderea angajatorilor poate consta in obligatia de plata a unei amenzi penale (in cea mai usoara situatie), dar si in pedeapsa inchisorii (in cazul celor mai grave fapte). Pentru reprezentantii legali ai angajatorilor (de regula, administratorii), cunoasterea situatiilor care ar putea atrage raspunderea penala a angajatorului este esentiala, deoarece ei sunt primii pasibili de inchisoare in cazul savarsirii anumitor fapte penale de catre angajator.

Vezi mai jos pentru ce fapte si cum raspund penal angajatorii care nu se conformeaza reglementarilor Codului Muncii. Desigur ca, in afara sanctiunilor penale care pot fi aplicate angajatorilor in temeiul Codului Muncii, exista si o serie de alte sanctiuni penale aplicabile angajatorilor in cazul incalcarii legislatiei muncii, reglementate prin acte normative speciale.

Pentru ce fapte raspund penal angajatorii?

Codul Muncii califica mai multe fapte drept infractiuni, carora le atribuie sanctiuni mai usoare sau mai grele, in functie de gravitatea lor. Iata care sunt acestea:

Nr.

Infractiunea

Sanctiunea

Observatii

1. Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor Inchisoare intre 3-6 luni sau amenda penala Sanctiunea se aplica daca nu se face plata salariilor in 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de partea interesata
2. Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat Inchisoare intre 6-12 luni sau amenda penala Hotararile judecatoresti privind reintegrarea salariatilor sunt definitive dupa prima cale de atac; asadar, daca salariatul castiga litigiul in prima instanta (la Tribunal), el va trebui reintegrat dupa aceasta faza, pana la judecarea litigiului irevocabil (la Curtea de Apel) cand va ramane reintegrat sau va parasi societatea, in functie de solutia irevocabila data de aceasta ultima instanta.
3. Stabilirea de salarii sub minimul pe economie, in mod repetat Inchisoare intre 6-12 luni sau amenda penala Stabilirea de salarii sub minimul pe economie, in mod accidental, este considerata doar contraventie si se sanctioneaza cu amenda. 
4. Refuzul repetat al unei persoane de a permite accesul inspectorilor de munca in unitate sau de a pune la dispozitia lor documentele solicitate Inchisoare intre 6-12 luni sau amenda penala Raspunderea pentru aceasta fapta va reveni nu neaparat reprezentantilor legali ai angajatorului, ci persoanelor care refuza efectiv accesul in unitate sau furnizarea documentelor solicitate. 
5. Primirea la munca a mai mult de 5 (cinci) fara incheierea de contracte de munca (munca „la negru”) Inchisoare intre 1-2 ani sau amenda penala Primirea la munca a pana la 5 (cinci) persoane (inclusiv) fara incheierea de contracte de munca este tot munca „la negru”, insa este considerata numai contraventie si sanctionata cu amenda. 
6. Incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau nerespectarea dispozitiilor legale speciale aplicabile in cazul minorilor Inchisoare intre 1-3 ani sau amenda penala
7. Primirea la munca a unei persoane cu sedere ilegala, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane Inchisoare intre 1-2 ani sau amenda penala *Varianta agravanta: daca munca prestata de o astfel de persoana este de natura sa ii pericliteze viata, integritatea sau sanatatea, pedeapsa este inchisoare de la 6 luni – 3 ani**Instanta de judecata poate decide pe langa pedeapsa principala si aplicarea unor pedepse complementare (ex. pierderea dreptului angajatorului de a beneficia de fonduri publice pentru maxim 5 ani)

atentie Atentie: Codul Muncii sanctioneaza munca „la negru” (adica primirea persoanelor la munca fara incheierea unui contract de munca) si mai sanctioneaza stabilirea salariilor sub minimul pe economie, insa nu sanctioneaza si fenomenul muncii „la gri” (adica primirea la munca a unui salariat, in baza unui contract de munca, in schimbul acordarii unui salariu real mai mare decat salariul „declarat oficial” in contractul de munca). In cazul descoperirii muncii la gri, angajatorul poate fi totusi sanctionat in baza legislatiei fiscale si obligat la plata unei amenzi, cat si la plata taxelor, impozitelor si penalitatilor aferente intregii sume platite in realitate de angajator salariatului.

Cum intervine raspunderea angajatorului?

In functie de tipul infractiunii, raspunderea angajatorului poate interveni in doua moduri:

(1)               numai daca s-a facut o plangere prealabila impotriva sa de catre persoana vatamata (pentru infractiunile de la punctele 1 si 2 de mai sus); in aceste cazuri, daca partile se impaca, raspunderea angajatorului este inlaturata

(2)              la punerea in miscare a actiunii penale din oficiu, de catre autoritatile competente (pentru toate infractiunile cu privire la care actiunea penala se pune in miscare din oficiu, si nu la cererea partii vatamate)

Citeste si…

Cum trebuie acordat termenul de preaviz la concediere. Notificare de preaviz sau Decizie de Concediere

Orice angajator trebuie sa aiba un Regulament Intern. Stii care sunt cele 6 (sase) lucruri esentiale care trebuie stiute despre Regulamentul Intern?

Tot ce trebuie sa stii despre clauzele de confidentialitate din contractele de munca

Sursa foto

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Gabi a spus: Martie 22nd, 2015 at 7:22 pm

Am lucrat la o firma aproape 2 ani .incepand cu data de 16.03.2015 am primit decizia de incetare a activitatii in urma demisiei depuse de mine.Problema este ca salariul pe ultimele 5 luni nu mi-au fost platite si nici nu vor sa mi le plateasca.Pot sa ma adrese Tribunalului cu plangere penala impotriva administratorului pentru abuz de incredre sau abuz in serviciu .Va multumesc.

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau