Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Asigurarea obligatorie a locuintelor: principalele aspecte care trebuie stiute

Asigurarea obligatorie a locuintelor: principalele aspecte care trebuie stiute

Dupa cum precizam intr-un articol anterior (“Proprietarii vor trebui sa incheie o polita obligatorie a locuintei chiar daca au deja o polita de asigurare facultativa”), in data de 24 iulie 2013 a fost publicata Legea nr. 243/2013 care a adus modificari si completari importante Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Principala noutate adusa de Legea nr. 243/2013 a constat in reintroducerea obligatiei proprietarilor de a incheia o polita obligatorie de asigurare a locuintei (“PAD”) chiar daca acestia incheie o polita de asigurare facultativa pentru aceeasi locuinta.

In completarea actelor normative mentionate mai sus, in data de 20 august 2013 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 521 o Norma a Autoritatii de Supraveghere Financiara privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (denumita in continuare “Norma”).

Aceasta Norma contine prevederi deosebit de importante, care pot raspunde la multe dintre intrebarile proprietarilor de locuinte:

Pentru ce tipuri de locuinte se incheie polita de asigurare obligatorie a locuintei?    

Conform Normei, asigurarile obligatorii se incheie pentru urmatoarele tipuri de locuinte:

– locuinta de tip A = constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;

– locuinta de tip B = constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

In situatia in care o locuinta este compusa din mai multe corpuri de cladire, construite din materiale diferite, la perioade diferite sau in acelasi timp, tipul locuintei se stabileste in functie de materialele din care au fost executate structura de rezistenta si peretii exteriori pentru partea de constructie care are cea mai mare suprafata construita.

Pe ce durata trebuie incheiata polita de asigurare obligatorie a locuintei?

Potrivit Normei, contractul de asigurare obligatorie a locuintei se incheie pe o perioada de 12 luni.

Pana cand trebuie incheiata polita de asigurare obligatorie a locuintei?

Ca regula generala, orice proprietar trebuie sa detina in permanenta o polita de asigurare obligatorie pentru locuinta sa, in caz contrar fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei. Prin urmare, politele de asigurare obligatorii trebuie prelungite inainte de data expirarii lor.

Cu toate acestea, exista anumite situatii particulare in care proprietarii beneficiaza de un termen limita pana la care pot incheia polita de asigurare obligatorie.

Astfel, proprietarii care, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 243 din 24.07.2013, aveau incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, au obligatia de a incheia PAD cel mai tarziu pana la data expirarii contractelor de asigurare facultativa.

De asemenea, persoana fizica sau juridica ce devine proprietar al unei locuinte neasigurate este obligata sa contracteze o polita obligatorie de asigurare a locuintei respective, in termen de 5 zile lucratoare de la data la care dobandeste aceasta calitate in mod legal, respectiv de la data autentificarii titlului de proprietate.

Ce se intampla cu polita de asigurare obligatorie in cazul vanzarii locuintei?

Potrivit Normei, in cazul schimbarii proprietarului locuintei, persoana care instraineaza o locuinta asigurata este obligata, odata cu autentificarea actului de instrainare, sa inmaneze polita persoanei care devine proprietara a acesteia, aceasta operatiune fiind consemnata obligatoriu in actul de instrainare.

Totodata, noul proprietar are obligatia de a instiinta in scris despre acest fapt in termen de 5 zile lucratoare asiguratorul care a eliberat polita pentru locuinta respectiva si de a prezenta o copie a documentului doveditor.

Conform Normei, polita de asigurare obligatorie emisa pe numele asiguratului initial ramane valabila pana la expirarea acesteia, asiguratorul eliberand suplimentar un act aditional la polita cu numele noului proprietar al locuintei care face obiectul contractului. Actul aditional face parte integranta din polita, fapt ce trebuie mentionat in scris pe polita, sub semnatura si stampila asiguratorului autorizat care a eliberat polita.

Cat costa polita si pana cand trebuie achitat pretul acesteia?

Potrivit Normei, plata primei de asigurare obligatorii se face integral si anticipat, inainte de expirarea valabilitatii politei, astfel:

a) 20 euro pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip A;

b) 10 euro pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip B.

Prima de asigurare pentru asigurarea obligatorie a locuintelor se plateste in lei asiguratorului care elibereaza polita de catre contractantul/asiguratul politei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil la data efectuarii platii, in numerar sau prin virament in contul asiguratorului.

Ce documente trebuie sa primim de la asigurator?

Conform Normei, in baza primei de asigurare platite integral, aferenta tipului de locuinta care face obiectul asigurarii, asiguratorul autorizat elibereaza contractantului, in numele si contul PAID, o polita de asigurare obligatorie (PAD) si un certificat de asigurare pentru fiecare locuinta aflata in proprietate.

Ce riscuri acopera polita de asigurare obligatorie a locuintei?

Potrivit Normei, riscurile care sunt preluate in asigurare de PAID pentru locuinta asigurata, inclusiv pentru elementele de constructie si dependintele, dotarile si utilitatile constructiei, sunt: cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile, ca fenomene naturale.

De asemenea, Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor acopera si daunele directe provocate constructiilor cu destinatia de locuinte, consecinta indirecta a producerii evenimentelor mentionate la alin. (1), cum ar fi incendiul, explozia ca urmare a producerii unui cutremur ori alunecari de teren sau alte asemenea cazuri.

Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca polita de asigurare nu acopera anumite tipuri de daune, cum ar fi cele provocate. la anexele care fac ori nu fac corp comun cu constructia cu destinatia de locuinta asigurata (garaje, magazii, soproane, grajduri, jardiniere, pergole, imprejmuiri etc.), precum si la instalatiile si amenajarile speciale (piscine, saune, rampe auto etc.) sau la bunurile de orice fel, altele decat constructia cu destinatia de locuinta (bunuri sau obiecte necesare locuirii, hartii de valoare etc.).

Totodata, PAID nu acorda despagubiri pentru (i) locuinte construite in zone in care organele in drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului, (ii) prabusirea cladirilor exclusiv ca urmare a defectelor de constructie, chiar daca are legatura cu producerea unui risc asigurat, (iii) cheltuielile de cazare provizorie pana la refacerea locuintei care face obiectul asigurarii PAD si care a fost avariata in urma producerii unui risc acoperit.

De asemenea, PAID este indreptatit sa nu acorde despagubiri, printre altele si in situatia in care (i) in declaratiile contractantului/beneficiarului ori ale reprezentantilor acestuia, care au stat la baza incheierii contractului de asigurare sau care sunt facute cu ocazia cererii de despagubire ori cu oricare alt prilej, se constata neadevaruri, falsuri, aspecte frauduloase, exagerari sau omisiuni care conduc la inducerea in eroare a PAID ori a asiguratorului care a eliberat PAD, (ii) beneficiarul nu prezinta dovezi suficiente pentru justificarea dreptului sau la plata despagubirii, potrivit prevederilor art. 18 alin. (2) din Legea nr. 260/2008, republicata, cu completarile si modificarile ulterioare; (iii) pagubele au fost favorizate sau agravate din culpa, pentru partea de dauna care s-a marit cu intentie de catre asigurat/beneficiar ori de persoanele care locuiesc impreuna cu asiguratul/beneficiarul la locuinta asigurata, de prepusii asiguratului/beneficiarului, de persoanele autorizate sa reprezinte beneficiarul pentru obtinerea de despagubiri ori de contractantul asigurarii.

Ce despagubire putem primi in cazul in care se produce riscul asigurat?

Potrivit Normei suma asigurata pentru locuintele de tip A reprezinta echivalentul in lei al sumei de 20.000 euro, iar pentru locuintele de tip B, suma asigurata reprezinta echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro.

Versiunea oficiala a Normei poate fi consultata timp de 10 zile de la publicare, in mod gratuit, folosind serviciul e-monitor administrat de catre Monitorul OficialAcceseaza aici caseta Monitorului Oficial din Centrul de Informare Pro-Legal pentru a vizualiza gratuit Norma precum si alte acte normative importante prin intermediul serviciului e-monitor.

Citeste si…

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

george a spus: August 26th, 2013 at 12:17 pm

Am asigurare facultativa a locuintei. Inteleg ca sunt obligat sa-mi mai fac una. Ce se intampla daca in urma unui cutremur pierd locuinta. Voi fi despagubit de doua ori?

Pro Legal a spus: August 27th, 2013 at 12:45 pm

Daca aveti o asigurare facultativa pe care ati incheiat-o inainte de intrarea in vigoare a noilor modificari legale, aceasta asigurare ramane valabila pana la data expirarii sale. Insa, la expirarea acestei polite va trebui sa incheiati o asigurare obligatorie chiar daca veti decide sa incheiati si o noua polita de asigurare facultativa; in aceasta situatie, chiar daca veti avea in acelasi timp doua polite de asigurare (una obligatorie si alta facultativa), nu veti fi despagubit de doua ori.

Sanyi a spus: Noiembrie 28th, 2013 at 5:50 pm

Daca statul ma obliga sa mai fac inca o asigurare obligatorie, cu toate ca eu am o asifurare facultativa care acopera si riscurile care sunt mentionate in asigurarea obligatorie, care este scopul statului Roman sa ma oblige la asigurare obligatorie? Sa ma jefuieasca de doua ori? Pe buna dreptate, statul este mai mare hot decat mafiotii, ei macar sunt mafioti si fac o fapta ilegala cand ma jefuiesc, statul Roman insa ma jefuieste cu acte in regula. Asta da democratie.

marius a spus: Decembrie 13th, 2013 at 7:14 pm

am cumparat apartamentul cu programul prima casa si am incheiata o asigurare cu banca care acopera toate riscurile precizate in cea obligatorie,mai trebuie sa o fac si pe cea obligatorie

ernest a spus: Iulie 18th, 2014 at 10:08 am

DRACU SA BAGE IN VOI CU ASIGURARILE VOASTRE CU TOT…..CAT O SA MAI RABDE D.ZEU TARA ASTA DE RAHATI …CARE FAC BANI DIN TOATE TAMPENIILE…..EU NU PLATESC NICI O ASIGURARE….VENITI LA USA MEA ..SA MA AMENDATI..CA..V-A RUP PICIOARELE …VAGABONTILOR

bianca a spus: Iulie 18th, 2014 at 10:15 am

puneti taxa pe plimbat.care se plimba prin parc. sa plateasca taxa .ptr ca se toceste asfaltul.si faceti bani garla SAU TAXA PE AER.UN METRU CUB DE AER UN LEU. hai v-a dau idei multe daca mai doriti .idiotilor

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau