Angajatii vor fi stimulati sa denunte incalcarile legislatiei concurentei de catre firmele in care lucreaza
Presedintele Consiliului Concurentei, citat de Mediafax, a precizat ca se lucreaza la un proiect de modificare a Legii concurentei nr. 21/1996 prin care angajatii sa fie stimulati sa-si « parasca » angajatorii, in cazul in care acestia incalca legislatia in domeniul concurentei. Aceste modificari legislative ar urma sa fie implementate in acest an sau anul viitor.
“Vrem sa introducem modelul pe care il au maghiarii. Daca vine un angajat al companiei si spune ca firma sa a facut ceva in neregula, sa avem un mecanism prin care sa primim aceste sesizari si chiar sa putem sa-i recompensam. In Ungaria prinde bine si este modelul american. In America au ajuns sa dea milioane de dolari celor care vin si denunta bancile pentru comportamente incorecte“, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Alt element pe care institutia il are in vedere este finalizarea investigatiilor intr-un interval de timp mai scurt.
Pe de alta parte, Chiritoiu a aratat ca este aproape finalizata legea concurentei neloiale, care spera sa fie gata pana in vara.
“Pe concurenta neloiala este o lege veche. Atributiile au fost transferate acum un an de la Ministerul de Finante la Consiliul Concurentei, iar acum noi aplicam legea veche, pe care insa vrem sa o modernizam. Lucram si cu Banca Mondiala in sensul asta si am primit si reactii de la mediul de afaceri, in speta de la AmCham. Este o lege care implica multe agentii, unele fapte sunt penale, altele sanctiuni administrative. Vrem sa aiba mai multa logica economica, adica sa nu sanctionam firme pentru comportamente relativ normale, de genul vreau sa iau clientii de la alta firma, de la competitorul meu. Nu vreau sa fim excesivi si sa sanctionam fapte care nu trebuie sanctionate, care fac parte din mersul unei economii de piata“, a aratat Chiritoiu.
Modificarea legislatiei are in vedere si clarificarea rolului fiecarei institutii in parte, dar si cresterea amenzilor.
“Trebuie sa fie mai clara delimitarea, cine, ce face, pentru ca pe unele lucruri e implicat CNA, pe unele Ministerul de Finante, pe unele suntem noi, pe unele Parchetul, iar pe unele OSIM. Trebuie sa fie mai clar, sa nu ne calcam pe bataturi. Sa fie foarte clar cine ce atributii are. De asemenea, acolo unde sunt sanctiuni, unde se incalca legea, sa fie totusi niste sanctiuni mai mari. Cei care incalca legea sa simta. In acest moment exista o lege confuza, dar care are avantajul ca sanctiunile sunt foarte mici, companiile pot sa ignore legea, nu le pasa de ea. In plus, nici statul nu a fost foarte preocupat sa asigure respectarea ei, doarece atributiile erau la Ministerul de Finante, care avea un milion de lucruri de facut. De asta au fost de acord sa transfere atributiile la noi“, a mai spus Chiritoiu.
Copyright © Pro-Legal.ro 2012-2024. Toate drepturile rezervate.
As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...
( 0 )Citeste articolulPrin recursurile in interesul legii promovate in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a aratat ca nu exista un punct de vedere unitar in...
( 0 )Citeste articolulPe data de 6 martie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti festivitatea de absolvire a cursului „Bazele dreptului...
( 0 )Citeste articolul