Stiri si informatii juridice – Pro-Legal.ro
Pro Legal

Angajatii Dacia: beneficii salariale importante, dar si revendicari noi

Sa fii angajat al Dacia Automobile nu e tocmai rau. Se pare ca pe langa un salariu mediu de cca 2.600 lei, pe care un salariat al companiei il primeste in mana, acesta primeste si o serie de avantaje in natura semnificative: prima de Pasti, prima de Craciun, tichete cadou, bonuri de masa, prime de vacanta, bilete de tratament, transport subventionat sau chiar participare la profitul companiei.

Mai mult, sindicatul Dacia Automobile negociaza in prezent cu cei din conducerea companiei majorarea cu 25% a salariilor, dar si noi beneficii care ar conduce la o crestere cu pana la 30-40% a salariilor.

In 2012 Dacia Automobile a acordat, in afara de sumele alocate salariilor, beneficii in valoare totala de aproape 30 mil. euro. Astfel, anul trecut, fiecare salariat al companiei a primit o prima de Paste in valoare bruta de 873 lei si una de Craciun de 957 lei, tichete cadou de 60 lei pentru ziua de 8 martie (pentru salariate) si tichete cadou de 60 de lei pentru Craciun. De asemenea, prima de participare la profitul companiei s-a ridicat la valoarea de 1.240 lei brut si prima de vacanta la 1.276 de lei brut. O parte dintre salariti (operatorii) beneficiaza si de o masa calda gratuita, iar transportul este subventionat.

Pe fondul negocierilor dintre sindicate si conducerea companiei, luna trecuta o parte a angajatilor au intrat intr-o greva ilegala in care a fost afectata productia pe un interval de patru schimburi, interval in care uzina a pierdut productie in valoare de 20 mil. euro.

In data de 8 aprilie 2013, conducerea Dacia a propus Sindicatului Dacia sa incheie noul Contract Colectiv de Munca 2013 care sa includa pentru luna ianuarie o crestere generala de 90 de lei pentru operatori, o crestere generala de 90 lei pentru personalul TESA nivelurile 5-7, iar din mai 2013 o crestere generala de 85 lei pentru operatori, 4% crestere individuala pentru TESA nivelurile 5-7 si 6% crestere individuala pentru TESA nivelurile 8-10. In ceea ce priveste prima de rezultat, conducerea Dacia ofera suma de 900 de lei pentru 2012. Sindicatul isi mentine solicitarea de crestere salariala de 480 de lei, prima de rezultat de 1.600 de lei, la care se adauga diferite sporuri si concedii suplimentare, care s-ar traduce printr-o crestere a veniturilor de aproape 40%.

Pentru un operator cu un salariu de 2000 de lei, aceasta oferta reprezinta o crestere de circa 9%, mult peste media cresterilor din piata in 2013, care se situeaza de regula intre 0 si 5%. Este o solicitare complet nerealista, care pune in pericol competitivitatea Dacia in raport cu alte uzine din Grup si, in cele din urma, locurile de munca atat de pe platforma de la Mioveni, cat si din industria auto romaneasca. Dincolo de aceasta pozitie a sindicatului, mizam pe responsabilitatea salariatilor nostri pentru a construi impreuna un  viitor sigur si stabil pentru compania noastra”, a declarat Radu Mavrodin, Director Resurse Umane Renault Romania si regiunea Euromed-Africa.

Negocierile colective au inceput in data de 20 februarie 2013 si pana acum s-au desfasurat 14 sedinte de negociere.

Sursa foto

Scrie un comentariu

* Nume:
* Email:
Website:
Mesajul tau:
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii
 

Piata Avocaturii

PRO LEGAL | Iosif & Asociatii joined IR Global, the world’s largest exclusive network of advisory firms

As of February 2020, PRO LEGAL | Iosif & Asociatii SCA, joined IR Global, the world's largest exclusive network of advisory firms, represented in 155+ jurisdictions, covering over 70 unique practice areas. IR Global is a top tier advisory firms network, listed in Band 1 of the prestigious guides...

( 0 http://pro-legal.ro/pro-legal-iosif-asociatii-joined-ir-global-the-worlds-largest-exclusive-network-of-advisory-firms/ )Citeste articolul

Like pe facebook pentru a ne urmari live pe wall-ul tau